В годишната данъчна декларация ще се описват и невърнатите суми за последните 10 години, ако стойността им надвишава 40 хил. лв., реши в понеделник парламентарната бюджетна комисия, съобщава "Дневник". Същите финансови граници важат и за заемодателите, които трябва да описват в данъчните си декларации всички предоставени суми над 10 000 лв. за последната година или над 40 000 лв. за последните десет.
За недекларирани средства или невярно подадени декларации ще се плаща глоба от 10% от премълчаната или сгрешена сума. При повторно нарушение глобата ще е 15%, ако лицето не е обект на по-строго наказание по друг закон.
Депутатите от бюджетната комисия този път се съобразиха с колегите си юристи и коригираха мярката, част от пакета на правителството за борба с корупцията и организираната престъпност, която миналата седмица изненадващо отпадна при окончателното гласуване на Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Тогава шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и колегите й предложиха да се декларират годишните заеми над 5000 лв., независимо кога са дадени или получени.
Юристите на ГЕРБ оспориха и финансовата граница като прекалено ниска, и липсата на срок с аргумента, че човек може да е забравил даден заем преди много години. Повечето народни представители от управляващата партия ги подкрепиха. Този път текстовете са съгласувани и няма проблем да минат през пленарна зала, каза пред "Дневник" Тодор Димитров (ГЕРБ), зам.-председател на правната комисия.
На депутатите в бюджетната комисия вчера първо беше представен текст, според който трябва да се декларират заемите над 20 000 лв. годишно, но после границата беше намалена до 10 000 лв. Поправката ще мине през преходните и заключителни разпоредби на пректобюджет 2010, чието окончателно гласуване започва в сряда.
Целта на мярката е да се отреже една от възможностите за официализиране на скъпи имоти и вещи, придобити с незаконни или укрити доходи. Още миналата година Националната агенция за приходите предупреди, че се натъква на подобни обяснения при проверките си, а през тази целенасочените ревизии на собственици на бентлита и други луксозни автомобили потвърди, че заемите от приятели се използват масово като обяснение. Без да посочват името му, от НАП дадоха за пример и човек, който, за да обясни произхода на парите си, казвал, че е взел заеми от 160 души приятели. НАП пък публикуваха свое проучване, според което фиктивните заеми за последните 9 години са над 2.69 млрд. лв.
В понеделник бюджетната комисия успя в рамките на едно заседание да приеме всички текстове в проектобюджет 2010, както и бюджетите на общественото осигуряване и здравната каса. Всички предложения на опозицията, които се различаваха от тези на управляващите, бяха отхвърлени. Споровете бяха основно за приходите - надценени или подценени са те, и за възможностите на правителството само да съкращава разходи, ако трябва да запълва извънредни дефицити.