ДБГ настоява за създаването на анкетна комисия, която да разследва задържането на български и румънски журналист. С действията си пернишката полиция е саботирала международно журналистическо разследване на мащабна корупция. За пореден път МВР на Бойко Борисов работи като комунистическа милиция, задържайки свободомислещите, за да прикрие истината за феодалния модел на управление в страната, заявяват от ДБГ.

Полицаите, задържали разследващия журналист от "Биволь" Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, са били на секретен пост и не са знаели, че журналистите ще идват на местопроизшествието, каза по bTV шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов преди ден.

Журналистите бяха задържани край Радомир, докато работят по свое разследване, уличаващо строителната фирма "Джи Пи Груп" в двойно счетоводство и корупционни практики, свързани с европейски фондове. Стоянов и Биро били арестувани на мястото, на което се унищожавали уличаващи документи.

Призоваваме председателя на НС да създаде независима анкетна комисия, в която да се включат и представители на неправителствени организации, и разследващи журналисти, и експерти от извънпарламентарната опозиция. Налице е срамен удар срещу свободата на словото и ако той не бъде напълно разнищен, персонална вина за него ще носи министър-председателят и обществото ще очаква неговата оставка, заявяват от ДБГ.

От ДБГ многократно сме алармирали за завладяването на голяма част от медиите от олигархични интереси. Репортери без граници класират България на 111-то място по свобода на словото, след Боливия и Македония. Европа гледа на нас като държава от третия свят, където и малкото независими журналисти ги арестуват, заплашват и бият.

За да спре това, е необходимо ново законодателство за изсветляване на собствеността на медиите. Необходимо е и в случаи като този в Перник, да има незабавна реакция на институциите. Къде са премиерът Борисов, президентът, главният прокурор, ръководството на специализираната прокуратура и шефът на КПКОНПИ? В този момент министърът на вътрешните работи и шефът на ГДБОП трябва да покажат "спасените" документи. Считаме мълчанието и бездействието на институциите по случая равносилно на прикриване на корупция в огромни размери, коментират от ДБГ.