Незабавна оставка на зам.-председателя на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков, поиска Христо Иванов във видео пред сградата на институцията, излъчено на фейсбук страницата на "Да, България".

Той уточни, че искането е от името на "Демократична България" и припомни, че вчера американското финансово министерство е обявило кръг от лица и фирми, поставени под санкции от правителството на САЩ заради корупция.

Оставка трябва да си подаде и главният прокурор Иван Гешев, защото той носи институционалната отговорност за това, че американското министерство на финансите ни каза неща, които ние тук знаем, добави съпредседателят на "Демократична България". По думите му, обвинител №1 трябва да носи и отговорност за това, че Борисов не е питан коя е "Мата Хари", както самият бивш премиер днес призна на брифинг.

Въпросът не е за личните отношения на Борисов, а за това, че е сниман със суми пари, а въпросната дама, за която се предполага, че е направила снимките, е ключов свидетел, ако има разследване срещу него, разясни Христо Иванов.

Според него, Иван Гешев замита следите, разследване за корупция срещу Борисов няма, срещу Желязков - няма. Иванов обяви, че "Демократична България" ще подкрепи граждански действия Гешев да бъде изхвърлен от Съдебната палата.

Илко Желязков, подчерта още Иванов, е човек, който е посочен не само от американските партньори, но и в редица публикации като лице, част от мрежата за влияние на сарая на Доган, не само на Делян Пеевски, и е на този пост с гласовете от ДПС и ГЕРБ.

Няма американците да ни свършат работата, правят го, защото виждат, че у нас става политическа промяна с участието на българските граждани и партии от протеста против управленската корупция, коментира съпредседателят на "Демократична България". Ние трябва да си изчистим институциите, да ги отвоюваме една по една от подобни "корупционни лейтенанти на сарая на Доган", обяви той. Пеевски е "просто онова момче, което посредничеше между Бойко Борисов и Доган толкова много години", допълни Христо Иванов.

Той отбеляза също, че Илко Желязков е започнал кариерата си от ДС, после е преминал през ключови позиции като ДАНС, МВР, БЕХ и др.