"Летвата, която беше поставена от служебния кабинет, е изключително висока, което дава възможност за продължаване на неговия мандат с още три месеца", това заяви зам.-председателят на парламентарната група на "Демократична България" Владислав Панев пред БНТ.

"Не предпочитаме предсрочни избори, тъй като едно действащо Народно събрание има доста работа, която да свърши - промени в Конституцията, съдебна реформа, закриване на спецсъда. Това един служебен кабинет не може да го свърши. Проблемът е, че докато в 45-ото Народно събрание сравнявахме евентуален бъдещ кабинет с кабинета на Бойко Борисов, където летвата беше изключително ниска, сега служебният кабинет постави летвата изключително високо", уточни той.

Панев подчерта, че голяма част от лицата в проектокабинета са неизвестни и предстои да се запознаят с техните биографии.

На въпрос дали все пак "Демократична България" биха подкрепили кабинет на "Има такъв народ", след като самият той вчера каза, че шансът за това в момента е не повече от 50%, десният депутат отговори:

"Ние се отнасяме изключително сериозно към въпроса със съставяне на правителство. Следващите дни ще имаме заседания на Националните съвети на трите партии в "Демократична България", парламентарната група ще вземе решение. Продължаваме да сме на линия и за допълнителни разговори. Ще го решим преди гласуването. Все още има достатъчно време, може би около една седмица. По Конституция до петък "Има такъв народ" трябва да внесат състава на правителството в президентството. Гласуването в Народното събрание може да бъде и следващата седмица".

Вчера съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че се очаква това да стане идната сряда.

"Предполагам, че до началото на следващата седмица ще имаме решение дали ще подкрепим правителството на ИТН. Разбира се трябва да се запознаем и с качествата на кандидатите. Една част от хората са неизвестни за нас лица. Очакваме и управленската програма на този кабинет, за да знаем какви ще бъдат приоритетите му. Искаме да знаем, че няма да прозира скрита коалиция с ДПС в следващото управление", коментира пък Цецка Бачкова, също зам.-председател на "Демократична България", пред Нова телевизия.