Правителството няма потенциал да изкара пълен мандат, коментира ситуацията в страната политологът проф. Евгений Дайнов пред БНР.

"Валери Симеонов имаше доблестта да изговори онова, което управляващите си мислят за гражданите - че сме кресливи, че им се мотаем из краката. Той беше много ценен от тази гледна точка - че нямаше задръжки и казваше това, което те си говорят помежду си за нас. Щетите вече са налице", каза Дайнов.

И добави, че назначението на Марияна Николова на неговия пост е показало "колко в България политиката не е политика".

"Политиката е началствуване и се търсят хора за началници. Дали е хванат, слязъл от гората ония с каскета или не - няма никакво значение. Това е символ на това, че политиката в България умира, което е лошо, защото там, където няма политика, има феодализъм", заяви още той.

За протестите Дайнов коментира:

"Всяко гражданско излизане, което иска нещо като оставки или пренареждане на приоритетите на властта или на самата власт, е политическо. От тази гледна точка - протестите очевидно са политически. Те доста бързо този път стигнаха до ясни политически искания и оставка".

Впечатлението на политолога от срещи с протестиращи в различни градове е, че те протестират срещу всичко, защото "им е писнало". Целите на различните места в страната са различни, коментира той и добави това какво е обединяващото между тях:

"Да се върнем там, където имаше политика, защото алтернативата е феодализъм и феодална репресия, която всички в момента търпят. Те срещу това протестират. Когато буржоазията казва "Не искам феодализъм", обикновено следва нещо мащабно политическо".

Според социалния антрополог Харалан Александров пък протестите с разнопосочни искания отразяват структурата на обществото, която е много фрагментирана:

"Раздробено е на малки групи, всяка от които се бори да оцелее, да преуспее, да постигне някакви цели. Общо взето го постига, когато успее да се добере до центъра на властта и да се договори с нея. Това е моделът, по който се случва постигането на груповия интерес, за разлика от добре функциониращите модерни общества".

В някакъв смисъл има елементи на патримониално управление, добави Александров.

"Ресурсът се държи от политическия център и този, който успее достатъчно шумно, активно, убедително и застрашително да поиска своите блага, той ги получава", каза още той.

Според него отвъд това, предстои да бъдат формулирани по-широки граждански или политически искания. Засега обаче те не се чуват, добави социалният антрополог. Той изтъкна обаче, че вече се откроява и елемент на морален протест (заради отношението към бившия кмет на кв. "Младост" Десислава Иванчева - б.р.).

"Ако някой се опитва да събори правителството, насъсквайки малки групи да преследват интересите си - това е обречено, защото правителството има достатъчно власт и ресурс да посрещне такива искания и да ги успокои, поне за момента", допълни Александров.

По думите му "умните и красивите", които протестираха срещу правителството на Пламен Орешарски, са около протеста, защото се притесняват да не прекрачат границата, отвъд която могат да бъдат видени като носители на стихиен бунт и да се смесят с "некрасиви, очевидно не много интелигентни, доста гневни и разрушителни хора, които се появиха в началото на сегашния протест".