До месец октомври ще е готово единното държавно хранилище за данни, в което ще има резервни копия на информацията от всички регистри, съобщи в интервю за bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

Идеята за новата структура дойде след срива на Търговския регистър, оставил България повече от  седмица без надеждно работещ източник на фирмена информация.

По думите на Дончев проектът ще струва най-много 800 000 лева. С парите ще се създаде масив от един петабайт, който ще е физически разположен на едно или повече места. Вицепремиерът сравни хранилището с трезор, в който всяка институция ще има свой своеобразен сейф.

- Какво ще представлява това хранилище?

И към момента според действащите изисквания, който стопанисва регистър, е длъжен да записва информацията на два сървъра - ако се случи проблем с единия, информацията да я има на другия и, отделно, да води електронен архив. Това е двойно подсигуряване.

Идеята е да има тройно подсигуряване, да се създаде централно хранилище с обем един петабайт и то да бъде физически разположено на едно или повече места. Това е класифицирана информация и ще представлява трезор, в който всяка институция ще има сейф и ако се получи срив въпреки осигуряването информацията, да бъде възстановена, това е идеята.

- Като се централизира информацията, тя представлява по-голяма стойност, по-голяма цел и изисква по-голяма инвестиция в сигурност, защото, ако бъде източена информацията, би била колосална загуба...

Ще бъдат прилагани най-високите стандарти за защита, въпреки че информацията е публична.

- Колко би струвало, приблизително?

Говорим за суми от 700-800 хиляди лева, не повече. 

- Ще бъдат ли разделени физически хранилищата, защото добрите практики изискват поне 350 км отстояние?

И към момента в много от хранилищата, които поддържаме, и двата сървъра, на които се записва информацията, са обособени физически на различни места. Ще подходим по същия начин - "хранилище" е условно понятие, защото информацията може да се съхранява на едно, три или пет места, колкото преценят инженерите специалисти.

- Смятате ли, че имаме достатъчно подготвени в държавния апарат специалисти, които да поддържат тези системи защото имаме чудесни специалисти, но не им плащаме достатъчно да ги задържим да работят за държавата...

Заплатите в държавата не са от най-атрактивните, полагаме усилия за това. В много от случаите много от услугите са изведени навън, аутсорснати са, но на мен ми се иска да има по-добри експерти в държавната администрация, защото всеки ден са в съответното ведомство и могат да реагират веднага.

- Кога смятате че ще заработи хранилището?

Месец октомври е целта.

- Много бързо?

Кризата с Търговския регистър ни кара да вземем още мерки и то в най-кратки срокове.

-Значи ще е закрита поръчка?

Не съм изпадал в детайли какъв тип ще бъде поръчката.