Българското правителство полага значителни усилия в борбата с трафика на хора, макар да не покрива напълно минималните стандарти в някои ключови области, пише Държавният департамент на САЩ в годишен доклад.

В частта за България в доклада за трафика на хора за 2019 г. Държавният департамент отбелязва, че правителството като цяло е положило по-големи усилия в сравнение с предишния отчетен период.

Тези усилия са включвали признаване на двама служители за виновни в съучастничество и екстрадиране на друг, отпускане на по-голямо финансиране за услуги в помощ на жертвите и участие в повече международни разследвания, се посочва в текста.

Според доклада обаче българските власти са разследвали и предприемали наказателно преследване по по-малко случаи на трафик, съдилищата са продължили да издават условни присъди на повечето признати за виновни в трафик, корупцията в правоприлагащите органи и съдебната система е продължила да възпрепятства усилията, а разследванията срещу служители за съучастничество рядко са водели до присъди лишаване от свобода.

В документа се отправят редица препоръки, включително да се издават значителни присъди затвор на признатите за виновни в трафик, да се увеличат усилията за разследване и наказателно преследване на случаите на трафик с цел сексуална и трудова експлоатация, да се предприемат енергични действия за разследване, наказателно преследване и признаване на вината на участвали в трафик държавни служители и постановяване на присъди затвор срещу тях, да се въведат устойчиви финансови механизми за услуги в помощ на жертвите като поддържане на приюти и връщане в родината, да се отделят значителни средства за дейности за борба с трафика на хора.