Правителството одобри допълнителни плащания от централния бюджет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в размер на 103 728 000 лв., съобщи пресцентърът на кабинета.

Сумата ще бъде предоставена на "Холдинг БДЖ" ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г. Със средствата ще бъдат погасени задълженията по Втория облигационен заем, сключен през 2007 г.

"Има 103 млн. задължения по втория облигационен заем, който е взет 2007 г., и с него са погасени предходни задължения. Този заем е бил 250 млн. лв., а сега е само 103 млн. лв. и това са последните задължения на БДЖ към банкови институции и ние трябва да ги погасим, за да продължи развитието на железниците", обясни преди месец шефът на БДЖ Владимир Владимиров

Така продажбата на активи на дружеството е спряна, след като в началото на юни част от сметките на железницата бяха запорирани.

Съдия изпълнител бе обявил за продажба сградата на БДЖ на ул. "Гурко" и вагони. Министър Ивайло Московски обеща държавна помощ, за да не се случи това.