Отстраняването на Цветан Цветанов от ръководните позиции в ГЕРБ е превантивна мярка срещу действия на политици, които могат да засегнат имиджа на партията.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в "Тази сутрин" по bTV.

 

"Много е важно ГЕРБ да има здрави морални устои, защото това гарантира дълъг живот на партията. За съжаление имаше примери, които налагаха последващи действия. При нас действието е едно - политическа отговорност се носи с оставки. Това е нещо, което ни отличава от нашите политически опоненти", каза Дариткова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че създаването на Комисия по етика към партията също е с превантивен характер. По думите на Дариткова, с действията си премиерът Бойко Борисов взима мерки ГЕРБ да не се превърне в "лъскава партия на номенклатурата".

 

"Един от ангажиментите ни ще бъде формирането на етична комисия, която да разглежда всички жалби и проблеми, които съществуват в различните партийни структури. Превенцията е винаги по-добра, отколкото последващата терапия. Членовете на тази комисия трябва да бъдат избрани с мисълта за това да бъдат отговорни хора с достатъчно компетентности, затова все още не сме оповестили техните имена", посочи шефът на парламентарната група.

Даниела Дариткова уточни, че в сряда ще бъдат решени всички неизвестни около Комисията по етика. Тя каза още, че досега не е имало сигнали до партията срещу Цветан Цветанов и че делегатите, които са гласували срещу освобождаването му - няма да бъдат разследвани.

"Ние сме демократична партия, в която всеки може да изразява своето мнение. Нормално е след толкова години г-н Цветанов да има твърди привърженици в ГЕРБ, които смятат, че неговото оттегляне ще навреди на партията", заяви Дариткова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че членският внос в партията ще се повиши, след като бяха намалени партийните субсидии. По думите ѝ ще има прогресивна скала, по която ще се определя. Най- нисък ще бъде за пенсионери и учащи се, а ще се увеличава за представители на местната и изпълнителната власт.

Драмите, които се очакваха да се случат на Конгреса на ГЕРБ, не се получиха, затова трябва да гледаме напред. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия по повод на отстраняването на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в партията и избора на Цвета Караянчева и Тодор Тодоров за членове на Изпълнителната комисия.

"Това, което вчера показа Конгресът - отношението на Цветанов и това, което премиерът каза, че партията е над всичко, мисля, че се потвърди. Драмите, които се очакваха да се случат не се получиха, затова трябва да гледаме напред. Изпълнителната комисия ще бъде колективен орган и тя ще взема решения. Етичната комисия, която ще се формира в сряда, защото тогава ще се съберем, за да обсъдим, ще бъде много важна, за да можем да преценяваме законовата и моралната страна на нещата", каза още тя.

"За мен е много важно тази номинация и участието ми в изпълнителната комисия, защото това е признание не само към мен, но и към моите колеги от област Кърджали, защото аз освен председател на НС и сега член на Изпълнителната комисия, съм и областен координатор и това е признание към избирателния регион, но и отношение към смесените региони, защото в момента и г-н Тодоров, който влиза в Изпълнителна комисия, също е в такъв регион", заяви Караянчева.

По повод на оттеглянето на Цветанов от всички ръководни постове в партията, Караянчева коментира: "Член на ГЕРБ може да бъде всеки, който споделя принципите и идеите на партията. За мен темата с Цветан Цветанов беше приключена вчера, след като оставката беше гласувана с болшинство и трябва да гледаме напред".

По повод на слуховете, че Цветан Цветанов е свързан с фирмата "Еврохолд", която има намерение да купува ЧЕЗ, Караянчева заяви: "Етичната комисия на ГЕРБ, която предстои да се сформира, ще се сезира за всеки сигнал, за да може наистина да се преценяват нещата и като виждаме опонентите колко агресивно работят и какъв черен пиар правят, трябва наистина да се оглеждат нещата, за да не се дават невинни жертви.

Председателят на НС съобщи, че в момента има сигнали за членове на партията в Сандански и в Банско.

"Етичната комисия ще разглежда всеки скандал като отива на място. По един колега от Изпълнителната комисия ще участва в проверката, за да може да се разгледа сигнала, защото понякога сигналите не са верни и може някой на личностна основа да реши да оклевети някой от колегите", обясни тя.