Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде БТА.
Използването на класифицирана информация и даването на възможност някой да генерира някаква обществена подкрепа, беше само с една единствена цел – предстоящите избори и сериозна парламентарна група, която да бъде незаобиколим фактор от управлението на страната, заяви още Цветанов, цитиран от БГНЕС. Според него обаче планът не се е получил докрай.
„Цветанов не отговори категорично дали става дума за партията РЗС на Яне Янев.
По думите на Цветанов агенцията е трябвало да обслужва определени кръгове от управляващите и най-вече премиера Сергей Станишев, предоставяйки му „информационен ресурс, с който да си решава вътрешнопартийните проблеми”.
Вътрешният министър добави, че Станишев е единственият човек, който е контролирал агенцията.
В отговор на въпрос дали ДАНС ще бъде реформирана или закрита, Цветанов посочи, че е човек, който прави своите заключения след задълбочен анализ.
Министърът посочи, че Станишев трябва да каже какво е постигнал с кадровото си обезпечаване в ДАНС и дали не се е злоупотребявало с класифицирана информация. Цветанов добави, че всичко, което е било правено в агенцията, е било с цел да се създадат условия МВР да е по-слабо.
Вицепремиерът каза, че има определени текстове в Наказателния кодекс, които предвиждат наказание от 5 до 10 години лишаване от свобода затова, когато един премиер е загубил или не е върнал класифициран материал. Цветанов уточни, че в период за повече от една година не се знае в чии ръце е бил този материал.

Вижте видео от интервюто на министър Цветанов