Това каза след заседанието на Комисията за контрол на ДАНС нейният председател Иван Костов пред журналисти, предаде Дарик. 

По думите на Костов структурата на ДАНС сега е тежка и се изискват много качества от този, който управлява. Той посочи, че има освободени служители от държавната агенция и обяви, че предстоят и още преструктурирания. Ще бъдат насочени ресурси към местата с висок риск, отбеляза той.

Обсъдена е системата за наказания за служители в ДАНС, за да се възпрепятства изтичането на класифицирана информация. Служителите, които нарушават правилата за съхраняване, достъп и обработка на тази информация, ще получават административни санкции, като най-тежкото за тях е така нареченото дисциплинарно уволнение, без право на ползване на обезщетения, предвидени при напускане на Държавната агенция "Национална сигурност".

Предвидени са мощни вътрешни контролни органи за сигурност в ДАНС. Две звена ще отговарят за сигналите за нарушения, каза още Костов. Най-често службите работят по сигнали срещу хора от самите служби особено в полицията. Оказа се, че сигналите са много голям брой и ДАНС би трябвало да остави цялата си работа, за да се занимава само с такива служители. С тези думи председателят на Комисията за контрол на ДАНС Иван Костов обясни приетите от Вътрешната комисия вчера промени в Закона за прилагана на специалните разузнавателни средства, предаде БГНЕС.


По време на заседанието, на което са присъствали представители на ДАНС, е бил изслушан и доклад за външните рискове за националната сигурност. "Рискове има, но не мога да ги коментирам", заяви Костов. Той обаче посочи, че докладът е бил интересен, предаде БТА.

Депутатът от Синята коалиция заяви още, че по време на заседанието не са коментирани кадровите промени в Държавната агенция "Национална сигурност", тъй като парламентарната комисия няма контрол в тази област.

Междувременно стана ясно, че Константин Казаков е новият заместник-председател на ДАНС, съобщи Агенция „Фокус". Константин Казаков е дългогодишен служител на службите за сигурност. Работил е в системата на националната сигурност повече от 16 години. Преминал е курсове и е работил съвместно с партньорските служби, където е оценяван високо