С оставките на 4-ма министри от ГЕРБ искали да демонстрират, че нямат никакви зависимости и притеснения да разсеят всички спекулации за това, че някой друг направлява действията на коалиционното управление на ГЕРБ и Обединени патриоти. Това каза в "Панорама" по БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Показахме, че можем да се освободим наистина от различни законодателни инициативи и министри в ситуация, в която улица вика "Оставка", допълни Дариткова.

"Нашата отговорност е в ситуацията, в която се намира България, да изведем страната в по-успешен вариант на изход на кризата. Кризата е здравна, икономическа, социална. Тя още бушува. Без работещ парламент и работещо правителство няма как да се решат проблемите, които ни очакват през есента", каза тя.

"Аз искам да припомня, че подобни спекулации се правят непрекъснато, за да се внуши, че политическа партия ГЕРБ не следва своята програма. Те се правят и от опозицията, и от външни политически сили. За съжаление, понякога се налага да чуваме подобни упреци и от нашите коалиционни партньори. Ние сме достатъчно отговорни и следваме това, което сме поели като ангажимент и към избирателите, и към коалиционното управление", подчерта Дариткова.

На въпрос защо правителството не подаде оставка на фона на протестите, Дариткова отвърна, че редовните избори са скоро.

"Това, което чувам от протестиращите ме тревожи, защото виждам доста теория и малко практическо познание на възможностите и действащото законодателство. От една страна се говори за мажоритарно гласуване, а това има нужда да бъде записано в закон и няма как да се случи, ако се разпусне това Народно събрание. Говори се за дистанционно електронно гласуване, но на този етап никой не може да ни гарантира, че ще има наистина сигурност на подобен вот. Чувам заявки за промяна на Конституцията, но това също става по определен ред. Великото Народно събрание се свиква по начин, който трябва да бъде гласуван с повече от 2/3 с квалифицирано мнозинство от Народното събрание. Важно е, че младите са активни, но е важно да отсеем това, което може да се случи сега - веднага, но голяма част от исканията им ще останат нереализирани", каза Дариткова.