Конституционните промени са по-скоро оправдание за формиране на правителство, отколкото причина. Това заяви проф. Даниел Вълчев, декан на Юридически факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" в сутрешния блок на БНТ. Той говори за дневния ред на държавата, за законодателните приоритети и важните решения.

"Конституционни промени се направиха доста от 1991 година насам, даже твърде много по моя вкус. Акцентът трябваше да бъде върху съдебната система. Но сякаш се работи на парче, направи се само първа крачка. И втора крачка трябва да се направи", коментира деканът на Юридическия факултет в Софийския университет.

"Ще ви обясня какво имам предвид. Преди години, когато бях министър на образованието, ме поканиха на първа копка на училище до Пловдив. Отивам, радваме се, ще има ново училище, поливам вода. Но гледам - кметът не се радва. Питам го защо не се радваш. А той ми отговаря - как да се радвам, като вие сте четвъртият министър, който прави първа копка. Горе-долу и с Конституцията е така.", обобщи Вълчев.

Той коментира и конфликта между управляващи и президент, като заключи, че напрежението и размяната на реплики са от взаимна изгода и за двете страни.

"Това е един взаимно изгоден конфликт. Има враг, около който казваме - дайте да се обединим. От другата страна също има интерес. Когато има голяма коалиция в едно общество - първата и втората политическа сила, то има опозиция, но тя би трябвало да е по-малка и повече се радикализира. Формирането на такава коалиция обаче доведе до недоволство сред част от избирателите. Защото промяната не се случи. Последните 15 години Борисов управлява и това не се промени. Трябва да си сляп, за да не го виждаш".

Вълчев смята, че местните избори едва ли ще бъдат предварителна битка между президентски кандидати и кандидати на управляващата коалиция.

"Много сложно е да се каже. По-скоро изборите ще покажат съотношението между основните играчи, включително и вътре в коалицията Борисов - Петков."

По повод трагедията с блъснатото 15-годишно момче на ул. "Гурко" в София проф. Вълчев коментира, че когато законодателният орган само увеличава наказателната репресия, това не довежда до трайни резултати.

"Трябва да има текущ контрол, а не само промени в закона. Вървим в посоки, в които няма какво да произтече. Не разбирам от охрана на обществения ред, но кантората ми е на улица "Иван Вазов" и всеки ден по няколко пъти минавам покрай Софийския университет. Не съм видял патрулиращ полицай в центъра на София, освен като няма протест. А вие? Това не е нормално."