"За нас не е важно да драматизираме ситуацията в държавата. Важно е да разкажем на гражданите какво се случва. Опитваме се да действаме политически зряло и да показваме реалността. Всяко нещо, което беше казано вчера бе подкрепено от факти. Този кабинет е на БСП. С малки партизански отряди БСП превзема властта. Очевидно Радев връща и модела Орешарски". Това заяви в студиото на "Здравей, България" на Нова зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

От ГЕРБ вчера заявиха във връзка със смяната на областните управители. че се извършва преврат срещу демократичната система, "защото, когато се управлява без да си избран, без парламент, подменяш волята на хората, изчегъртваш не ГЕРБ, а демократичния процес".

За промените по върховете в службите Даниел Михов каза, че се уволняват професионалисти, които са си вършили работата през годините и които никой не е могъл да обвини в каквото и да било. "Сега те се махат и едва ли не всички са калинки", заяви той.

Според него действащото служебно правителство е сбъднат кошмар за България.

"Гледайки действията им започвам да си мисля, че в България се извършва преврат. Не може един служебен кабинет, чиято задача е да организира избори, да се занимава с нещата, с които се занимават те към този момент. И не става въпрос само за уволненията. Говорим за едни дългосрочни политики, които те залагат", каза още Митов.

Той изрази притесненията си, че подозренията за сценарий за оставане на служебното правителство по дълго време, може да се окажат и легитимни:

"ЦИК изобщо ще могат ли да приложат гласуваното изборно законодателство? Това може да доведе до провал и касиране на изборите", предупреди Даниел Митов.

В разговор между българските евродепутати и председателя на групата на ЕНП Манфред Вебер в Брюксел представителите на ГЕРБ/СДС са изразили тревогата си от методите на работа на служебното правителство, съобщиха вчера от ГЕРБ Изразена е била и тревога от "комунистическата реторика и действия на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който използва език на омразата, определяйки граждани като "бивши хора" - израз, който е директна препратка към най-мрачните години на комунизма в България".

Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!" обаче смята, че не се провежда чистка в необходимия мащаб. По неговото мнение, изразено също пред Нова той смята, че "има перце, няма метла".

"Калинките на ГЕРБ са накацали от 12 години. Това не е чистка. В момента се взимат отпуски по 4-5 месеца, за да се закрепят в своето феодално владение и да не мръднат оттам", каза Бабикян.