В средата на следващата година, след анализ на икономическите показатели и при увеличение на приходите, е възможно увеличение на заплати и пенсии, добави Дянков, цитиран от БТА.
Бюджетът за 2010 г. ще бъде по-труден от бюджета през тази година и по-непредсказуем, смята Дянков. Според него следващата година някои от големите икономики в света ще покажат последователен ръст и се очаква най-лошата част на кризата да бъде в края на тази година и началото на следващата. След това, до края на пролетта се очаква да започне навлизане в по-добър икономически и фискален период. По тази причина във финансовата макрорамка е заложена корекция на 15 юни 2010 г., когато в зависимост от показателите е възможно да бъдат нанесени корекции в бюджета.
Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че през следващата година няма да се намалява обезщетението за безработица. Заедно със синдикатите и работодателите ще бъдат обсъдени възможностите за увеличаване на минималната работна заплата, минималната пенсия, пенсията за старост и социалните плащания след 15 юни 2010 година.
Добавката за старост на възрастните хора над 75 години - до 50 лева месечно, ще бъде диференцирана. Критериите ще бъдат обсъдени днес в Надзорния съвет на НОИ. Министерството предлага парите да бъдат в съответствие с дохода, като според министър Младенов не е честно 50 лева да се дават и на пенсионер с доходи над 300-350 лева месечно, както и на пенсионер с минимална пенсия.
През 2010 г. няма да бъде намаляван размерът на обезщетението за безработица. Министър Младенов посочи, че намаляването на осигурителните вноски се прави с ангажимент от страна на работодателите, че средствата ще бъдат инвестирани в запазване на работните места. Ще контролираме чрез Инспекцията по труда и Агенцията по приходите този процес непрекъснато, заяви министърът. Той съобщи, че днес ще бъдат дадени на прокуратурата материали, свързани с източването на бюджета чрез средствата за инвалидите.