Категоричен съм, че ще отхвърлим ветото на президента Румен Радев върху закона за личните данни. Няма никаква цензура на медиите в случая, а ще припомня, че и на тази комисия, която одобри закона, съставът е доминиран от БСП.

Това обяви в предаването "Лице в лице" по bTV председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Вчера президентът Румен Радев наложи вето върху промени от Закона за защита на личните данни. Според държавния глава с текстовете за 10 критерия, по които журналист, научен работник и писател трябва да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация.

"Изискването да се изпълняват тези критерии, дори и поотделно, представлява ограничение. То засяга свободата на изразяване и информация като основно право", пише в мотивите на държавния глава.

"Ще отхвърлим и това вето на президента, тъй като в текстовете в Закона за личните данни няма никаква цензура. Казвам ви го като юрист. Това са текстове, които са балансирани и съответстващи на правилата на Европейския съд и на Хартата на правата", категоричен бе Кирилов.

 

По-рано на пресконференция той нарече саботаж позицията на БСП по промените, предлагани от ГЕРБ в Изборния кодекс и настояването на червените за формиране на нова ЦИК. Запитан в студиото на БТВ в какво се състои саботажът, Кирилов отговори: "Саботаж е заради създаването на обстановка на несигурност, така че да могат да оправдаят предстоящите си загуби на изборите."

"Приемаме вече 3-4 години в изборния орган мнозинство да има опозицията. Тази година предстоят два изборни процеса, проблемът е, че в новия състав на ЦИК няма да имаме опита, натрупан от сегашния състав. Представяме си каква ще е ситуацията, ако в края на март изберем нов състав. Предстои и дебат по този въпрос, нека видим БСП какви предложения ще направят", продължи шефът на комисията по правни въпроси.

Кирилов отговори на въпроси, свързани с машинното гласуване.

"Машинното гласуване е факт. Проблемът е само там, че към момента няма достатъчно машини. Въпреки това ние ще продължим да развиваме тази идея и ще продължим с експериментите, тъй като искаме тези машини да са с по-висока форма на електронизация, защото българите в чужбина за нас са важни", каза Кирилов.

По думите му машинното гласуване ще се реализира още на следващите избори, но няма да бъде масово въведено именно поради недостига на машини и допълни, че в сегашния състав на ЦИК няма да бъдат въвеждани никакви промени.