Правосъдният министър Данаил Кирилов и председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов се обявиха за законодателни промени за противодействие на фалшивите новини.

Според тях е необходимо изграждането на единен европейски стандарт за борба с нелегалния трафик на културни ценности, фалшифицирането на произведения на изкуството и на артефакти и на "фалшивите новини".

Двамата са се договорили да привлекат различни експерти, включително и представители на МВР, прокуратурата и Министерството на правосъдието, с които да бъдат обсъдени подобни законодателни промени, съобщават от правосъдното ведомство, без да посочват конкретни срокове за изработването на такива промени.

Рашидов коментира, че сегашното законодателство има нужда от актуализация, защото фалшивите новини "опетняват хора и създават неверни представи".

"Тези неща трябва да са проверими. За тези неща трябва да седнат експерти. Това не може да стане без присъствие на експерти от правосъдие, МВР, прокуратура и, разбира се, от парламента. И да почне да се мисли, това е обща европейска теза, да се направят общоевропейски закони, за борба против фалшивите новини. За това се говори всеки ден, това е тема навсякъде по света, това не е българска тема", каза бившият министър на културата пред Клуб Z.