Анна Александрова от ГЕРБ-СДС да бъде избрана за председател на Комисията по правни въпроси, предвижда проект на решение, включен в седмичната програма на Народното събрание (НС), публикувана на интернет страницата на парламента.

Предложението е внесено от председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, допълва БТА.

Едновременно с това сегашният председател на комисията Стою Стоев от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) да бъде освободен като такъв и избран за заместник-председател, е записано в проекта..

Комисията по правни въпроси е на ротационно председателство между първите две политически сили в НС. До момента Александрова е заместник-председател.

Снимка: БТА

В програмата на депутатите е и избор на председател на Комисията по културата и медиите. Предложението на ГЕРБ-СДС е Тома Биков да заеме мястото на подалия оставка от поста и освободен в първия работен ден на парламента от новата сесия Вежди Рашидов.

Депутатите ще гласуват и освобождаването на подалия оставка като член на Надзорния съвет на Агенцията за публичните предприятия и контрол Димитър Бъчваров .

В седмичната програма е първо гласуване на четири законопроекта за промени в Закона за движението по пътищата - на Александър Ненков от ГЕРБ-СДС, Божидар Божанов (ПП-ДБ), на Настимир Ананиев (ПП-ДБ) и на Димитър Найденов(ППДБ).

През двата работни дни от седмицата депутатите ще обсъдят на второ четене и промени в Закона за храните и в Закона за електронното управление., както и в Закона за достъп до обществена информация.

Програмата предвижда да бъдат изслушани годишните доклади за 2022 г. за дейността на ДАНС", на Държавна агенция "Разузнаване" , на Служба "Военно разузнаване" и на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства .

В петък е предвиден и редовният парламентарен контрол.