Агенцията предвижда за България бюджетен дефицит под 4%, това ни поставя на пето място сред страните от Европейския съюз с най-нисък дефицит. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на брифинг по повод годишния доклад за България на рейтинговата агенция Standard & Poor's, предаде “Фокус”. Агенцията прогнозира и ръст на българската икономика догодина.

„Макроикономическата рамка за следващия бюджет е готова. За 2011 година ние планираме икономически ръст от 3%, бюджетен дефицит в размер на 2,5% от БВП и инфлация от 1,8%", съобщи по-рано днес Дянков.
Правителството ще внесе проектобюджета за одобрение в парламента през септември, с два месеца по-рано в сравнение с предишните години, за да „се даде по-голяма стабилност на плановете на бизнеса и домакинствата”, добави министърът. Българската икономика се сви с 5% през 2009 година, а през първото тримесечие на 2010 година е отчела спад от 3,6% на годишна база.

Външният дълг на България е 14.8 процента от БВП и е сред най-ниските в ЕС, втори след Естония, която има 9.9 на сто дълг. Общо 52% от създавания в България БВП е за износ и това прави икономиката на нашата страна отворена, посочи министър Дянков. В Румъния, например, износът е 25% от БВП, а в Гърция - 20%. Агенцията потвърждава тезата на правителството, че малките икономики ще излизат от кризата чрез износ. Външнотърговският дефицит на страната намалява от 24 процента от БВП преди кризата до 9.6 процента през 2009 г., а тази година може да стигне до два процента и дори да се стигне до малък излишък, смята агенцията.

Правителството се надява в края на годината да бъде отчетен ръст от 0,3%. Според прогноза на Световната банка, разпространена миналата седмица, икономиката на България ще нарасне с 0.2% през тази година и 2.0% през следващата.

Министърът на финансите ще внесе утре в Министерския съвет проект на бюджета за следващата година и макрорамката на държавния бюджет в средносрочен план за 2012 г. и 2013 г., съобщи БТА.

Оценката на рейтинговата агенция показва, че правителството е на прав път, заяви премиерът Бойко Борисов. Това, което се прави, отговаря на очакванията не само на хората в България, а и на нашите партньори, независимо от заклинанията на червени и сини шамани, коментира премиерът Бойко Борисов, имайки предвид и годишния доклада на Еврокомисията и положителните коментари на американския посланик Джеймс Уорлик.

Вече на няколко пъти експерти и представители на Синята коалиция критикуваха мерките на правителството за излизане от кризата.
България затъва в кризата и от началото на годината е сред лошите европейски примери в бюджетната сфера, заяви неотдавна съпредседателят на коалицията Мартин Димитров. Впоследствие сините предоставиха на ГЕРБ конкретни мерки за излизане от кризата.


Вижте видео от изявлението на министър Дянков