Това каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, след официалното изпращане на фрегатата “Дръзки“ на операция на Алианса в Средиземно море, предаде БНР.

По думите му, създаването на постоянна група на НАТО в Черноморския регион е планирано и очаквано.

„В Черноморския регион не се създават нови формирования, а ще бъде създадена една постоянна група като тази в Балтийския регион“, каза контраадмирал Митко Петев. „Не е нещо, което не е очаквано, или някакъв резултат на допълнителна договореност“.

Не се очаква увеличаване на броя на военните кораби в Черно море, каза още контраадмирал Петев:

„Военни кораби има винаги в Черно море. Допълнителните са си в рамките на формирането на ученията с посещения, но това е съвсем нормално. Това е планирано, не е нищо извънредно“.

Фрегатата „Дръзки” от състава на Дивизион патрулни кораби на ВМС ще се включи в операцията на НАТО „Sea Guardian - 2017”, съобщи пресцентърът на МО.

Военният ритуал по официалното изпращане на екипажа се проведе в пункта за базиране Бургас. На него присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, близки и роднини на екипажа на кораба.

В обръщението си към военнослужещите от състава на фрегатата контраадмирал Митко Петев пожела успешно и безаварийно изпълнение на мисията.

Водосвет за здраве и успешно плаване на екипажа беше отслужен от отец Стилиян от църквата „Св. Никола” – град Черноморец.

На Срещата на върха на НАТО, която се проведе през юли 2016 г. във Варшава, е взето решение антитерористичната операция „Active Endeavour“ в Средиземно море да се трансформира в операция на НАТО за морска сигурност под името „Sea Guardian“.

Задачите, изпълнявани в операцията, са свързани с поддържане на информационна осведоменост в Средиземно море, осигуряване свободата на корабоплаването и провеждане на възпиращи действия по море по отношение на трафика на хора и разпространението на оръжия за масово унищожение.

Участващите в операцията сили извършват наблюдение и контрол на корабоплаването, ескортиране, спиране и проверка на отказали да се идентифицират морски съдове.