Заместник-държавният секретар на САЩ  е на работно посещение в София.

Борисов и Блинкен разговаряха малко повече от час и обсъдиха сътрудничеството между България и САЩ в областта на отбраната, противодействието на тероризма, енергийната сигурност.

На срещата присъстваха външният министър Даниел Митов и военният - Николай Ненчев.

"Днешният ден е символичен и за Съединените щати. Ние се присъединяваме към българите, за да почетем службата и жертвите от българските въоръжени сили. Ние сме съюзници в НАТО. Стоим рамо до рамо
от Косово до Афганистан и наистина разчитаме на смелостта на българите и на българския ангажимент да защитим всички граждани, както и нашето партньорство“, коментира Блинкен на брифинг след срещата му с министър-председателя Бойко Борисов.

По думите му, неговата визита подчертава силния ангажимент на САЩ към България и към разширяването на сътрудничеството.

„Оценяваме високо лидерството на България за това, че поддържа сигурността и свободата в региона. Оценяваме и приветстваме вашите усилия, за да се постигне това, особено усилията, които се правят в енергетиката, отбраната, сигурността и поддържането на върховенството на закона“, обърна се американския заместник-държавен секретар към българския премиер.

Той открои успешните усилия на правителството в борбата с корупцията и контрабандата

Той допълни, че предстоящата среща във Варшава и темата за модернизацията на българските въоръжени сили също са били част от разговора между него и Борисов.

Подкрепяме модернизацията на армията, добави още той.

Осигурявате икономическата среда и климат за чужди инвеститори, обърна се Блинкен към Борисов и поясни, че това дава увереност на бизнеса и води до просперитет и развитие.

Енергийната сигурност означава национална сигурност и за това подкрепяме диверсификацията, посочи още заместник-държавният секретар на САЩ.

"Парите, които бяха събрани в бюджета от борбата с контрабандата, дадоха възможност да реорганизираме повече ресурс за армията. Летците, танкистите и моряците показват, че са на високо ниво", каза премиерът Борисов.

Той припомни, че преди два дни са започнали сондажи в Черно море.