Това заяви на пресконференция министърът на отбраната Николай Младенов, на която представи приоритетите на министерството и новото политическо ръководство, предаде БТА.
Вече назначените му заместници са генерал-лейтенант о.р. Аню Ангелов, който е бил заместник-началник на Генералния щаб и началник на Военната академия, и експертът по боеприпаси полк. о.р. Валентин Радев, който работи по ликвидирането на последствията от взривовете в Челопечене. Началник на кабинета на министъра ще бъде досегашният ни посланик в Ирак полк. о.р. Валери Рачев.
Във връзка с бюджета на министерството, Николай Младенов заяви, че не може държава - член на НАТО, да си позволи да отклони 13 млн. лева от бюджета за ВВС и да ги насочва към закупуване и изграждане на поточни линии за производство на хангари. Младенов констатира и "дупка" от 75 млн. лева в бюджета за плащания по модернизационни сделки.
"Не е логично, когато нямаш осигурени пари за придобиване на способности, да имаш един свръхраздут строителен план, който към средата на годината е изпълнен на близо 89 процента", заяви военният министър.
Подготвен е проект за промяна в Устройствения правилник на МО, с който, по думите на Младенов, да бъде възстановен единният процес на планиране, програмиране, структуриране и разходване на бюджета. Министърът каза, че към Министерството на финансите вече е изработено конкретно предложение по какъв начин да бъдат осигурени спестени средства от МО за бюджетния дефицит. С предложението са предпазени заплатите на военнослужещите, посочи Младенов.
Основната цел е да върнем фокуса на военното ведомство върху същинската му дейност - да осигурим в максимална степен необходимите способности на Въоръжените сили да изпълняват задачите си, каза министърът на отбраната. В анализа ни МО е загубило този фокус и се е превърнало в последната година в министерство, в което основният приоритет - изграждането на способностите на БА, постепенно е бил отместен от приоритети, свързани по-скоро със стопански дейности, строителство, управление на недвижимости. Тази промяна е довела до създаването на огромна администрация, която в голямата си част не е характерна за този сектор, заяви Младенов.
По думите му новият закон за отбраната и въоръжените сили не постига целите, които си поставя, - философията на интегрираното министерство на отбраната, и има безкрайно дублиране на структури и други проблеми. Във връзка със съмненията за злоупотреби и сигналите в медиите за МО, Младенов се е срещнал с главния прокурор, на когото е изпратил писмо с искане за справка за всички сигнали в прокуратурата за министерството.
Николай Младенов е поискал от Сметната палата копие от всички одити на МО за последните няколко години и обобщен анализ на одитната институция за министерството.
Вижте видео