Силни драми съпътстваха влизането на бюджет 2017 в парламента. До вчера от ГЕРБ смятаха да изтеглят бюджета от НС, но в последния момент се отказаха и решиха да го пуснат през комисиите и после в пленарна зала.

Днес финансовият министър Владислав Горанов изрази притеснения, че между първо и второ четене могат да се появят популистки предложения, които да се приемат и да провалят бюджета.

Бюджет 2017 предвижда 1.7% бюджетен дефицит, 2.5% ръст на БВП и 0.6% ръст на заетостта. Според опозицията тези данни са крайно подценени, а правителството, което вече е в оставка, си търси резерви, които да похарчи.

Икономическата комисия в парламента прие бюджета за догодина на първо четене без дебати. Бизнесът го подкрепи въпреки някои резерви, но предпочита той да бъде приет.

Работодателите се опасяват от икономическо дестабилизиране на държавата.

Комисията по отбрана одобри бюджета за армията догодина. Депутатите обаче изразиха съмнение, че 1.6 млрд. лева ще бъдат достатъчни за модернизацията на армията.

БСП и ДПС не подкрепиха бюджета в комисията.

От ДПС казаха, че Министерството на отбраната трябва да има повече пари. От БСП пък не видяха гаранции, че проектите за нови изтребители и кораби изобщо ще бъдат осъществени. За тях са заделени 402 милиона лева, но те са в централния бюджет, а не в този на Министерството на отбраната. От БСП допуснаха, че тези пари няма да бъдат отпуснати, ако проектите не тръгнат.

От АБВ също предупредиха, че ако не бъдат стартирани проектите до април, те могат да бъдат компрометирани.

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще настоява проектите за модернизация на армията да минат през сериозно публично обсъждане.

Винаги съм се стремял към прозрачност, коментира пред журналисти в отговор на въпрос Ненчев. Той изрази убеденост, че "проектите ще тръгнат", като припомни, че има предвидено финансиране.

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване проекта за бюджет на НЗОК за 2017 г. с 9 гласа "за", 5 - "против", 2 - "въздържал се", съобщи БТА.

Министърът на здравеопазването Петър Москов представи проекта за бюджет на НЗОК, в който се предвижда общо увеличение на средствата с 247 млн.лв. Общият бюджет на НЗОК се предвижда да бъде 3 452 816.0 хил.лв.

Увеличени са средствата за почти всички здравноосигурителни плащания - доболнична и болнична помощ, дентална помощ, медико-диагностични дейности, лекарства. Средствата, заплащани на личните лекари по капитация, също се предвижда да бъдат увеличени. Увеличеният брой на направленията от тази година, ще бъде запазен и през следващата, увери министър Москов.

Повече пари за по-високи заплати на учителите и нови учебници, гласува образователната комисия.

Общите разходи за образование за 2017 г. са 3 350 000 лева, което представлява 3,6% от БВП, при 3,5% от БВП за 2016 година. Увеличението е близо с 230 млн. лв.

За увеличение на възнагражденията в БАН са предвидени 5 милиона лева.

В момента в БАН 1835 служители от общо 6800 души, работещи в академията, са с минимална работна заплата, съобщи на заседанието на парламентарната комисия по образование председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Той каза, че за 2017 г. се предвижда на БАН да бъдат предоставени още 5 милиона лева, но не се дискутира въпросът, че минималната работна заплата става 460 лева. Средната работна заплата в БАН е 697 лева, при средна работна заплата от 892 лева, по данни на НСИ към края на 2015 г.

"По този начин средната работна заплата в БАН е с 200 лева по-ниска от тази в страната", коментира акад. Воденичаров.

По думите му, за да функционира нормално БАН, "трябва да се затвори "страницата Дянков" и да се върне бюджетът на Академията от 2009 г., който е бил 95 милиона лева".

На заседанието на парламентарната комисия бе обявено, че в проекта на Закона за държавния бюджет се предвижда субсидията за БАН да бъде 78 287 000 лева, като увеличението спрямо 2016 г. е 5 милиона лева.

Преди дни от БАН поискаха 170 млн. лв. за по-високи заплати. Учените дори излязоха на протест в Деня на Будителите.

Искането им не бе посрещнато с разбиране от финансовия министър и той им препоръча сами да си вземат парите чрез европейските програми.

Безпроблемно бюджетът мина и през останалите комисии. За утре остава той да бъде гледан в още 3 комисии, а в четвъртък влиза в пленарна зала на първо четене.