Това обяви финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия по повод драматичното разминаване на позицията на ГЕРБ и правителството, да бъде ли изтеглен бюджетът от НС или не.

Вчера шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че бюджет 2017 ще бъде изтеглен. На същата позиция бе първоначално и самият Горанов. Часове по-късно от МФ обявиха, че това няма да се случи и бюджетът ще влезе в пленарна зала.

Според Горанов тъй като сме в предизборна обстановка вече има популистки предложения, които ще влязат между първо и второ четене на бюджета и може да бъдат гласувани.

Едното от тях е на ПФ, които предлагат минималната пенсия да се повиши до прага на бедността, или около 300 лв. Това ще струва на бюджета 1.5 млрд. лв. и той няма да издържи, каза Горанов.

Другото предложение е на БСП за премахване на плоския данък. Ако това стане, отново ще има увеличение на сивата икономика и по-малка събираемост, смята финансовият министър.

Днес 17 комисии разглеждат бюджет 2017

За КТБ

Относно фалита на КТБ Горанов коментира, че най-голямата грешка на държавата е оставянето на квестори в банката в продължение на повече от година, докато тя беше под специален надзор. През това време те са направили безобразни сделки с цесии. С влизането на синдиците ситуацията се е променила.

За референдума и популизма

На преминалите президентски избори и референдум се открои ярък популизъм в лицето на Слави Трифонов и Веселин Марешки, лаконичен бе Горанов.

Той потвърди, че ГЕРБ ще подкрепи въпросите на референдума и ще направи това, защото българските граждани го искат, въпреки че има резерви към въпросите.

"Представяте ли си, че утре има референдум с въпрос "Искате ли да не плащате данъци?", попита риторично Горанов.

За коалиционните партньори

Горанов не пропусна да захапе и досегашните коалиционни партньори на ГЕРБ и по специално ДСБ. Той припомни, че КТБ е създадена още по времето на Иван Костов.

Освен това той отдели специално внимание на кръга "Агнешки главички" и как се е случвала приватизацията през 2000 г.

Финансовият министър явно визираше тогавашния разградски депутат от СДС Никола Николов, който бе нарочен за създаването на този кръг и приватизацията на редица държавни фирми.

Николов, заедно с Иво Прокопиев се смятат за основни радетели на новата формация, която организира Радан Кънев, след напускането му на РБ. От тях се очаква и да финансират новата формация.

Правосъдният министър Екатерина Захариева пък заяви, че очевидно премиерът, споменавайки "Агнешките главички", е имал предвид хората около новия проект на Кънев.