ГЕРБ е обмислила възможността да оттегли за догодина финансовата рамка, но са надделели аргументите тази рамка да се обсъди.

"Няма да оттеглим законопроекта, той ще бъде подложен на гласуване в парламента", заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Според него правителството не се отказва от нито една от политиките, които провежда от встъпването си на власт преди две години.

За нас те остават актуални и докато изпълняваме своите правомощия, ще продължим да работим по тяхната реализация, казва финансовият министър.

"Наше категорично убеждение, към което сме се придържали през последните две години, е, че не бива бюджетът да бъде заложник на безпринципно политическо противопоставяне. Няма да допуснем и той да става жертва на популизъм", коментира още министър Горанов.

По негови думи правителството на премиера Бойко Борисов ще продължи да отстоява политиките в държавния бюджет за 2017 година.

"Затова не предвиждаме неговото изтегляне от Народното събрание.Оставяме на народните представители да подходят отговорно към дебатите за приемането му и да вземат решение за неговото приемане", казва още Владислав Горанов.

По-рано днес шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че проектозаконът за бюджета ще бъде изтеглен.

"Да си говорим честно - Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен. Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента", каза Стоянова в интервю за "Инвестор".

Същото преди дни каза и финансовият министър Владислав Горанов. Той обяви, че при евентуална оставка на правителството всички законопроекти ще бъдат оттеглени, включително и този за бюджета.

По закон при неприет бюджет се изпълнява този от предходната година месец за месец, като правителството има право да ползва 1/12 за месец до приемането на новия бюджет.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството му ще подаде оставка и няма никакъв вариант ГЕРБ да състави ново правителство в сегашния парламент.

От БСП обаче смятат, че бюджетът за 2017 г. трябва да бъде приет.

"Имаме задачи - първо - да приемем бюджета, за да не остава страната без бюджет, и второ - да проведем диалог, да направим дебат за изборните права, така както народът го поиска", каза вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова.