Преди това депутатите гласуваха на второ четене допълнителни 10 млн. лева за БАН и 500 хиляди лева за СУ в бюджета на Министерството на образованието.

След като отхвърли съответната промяна в бюджетната рамка, парламентът прегласува и предвидените трансфери за БАН и за държавните висши училища в бюджета на просветното министерство.

Така БАН и СУ няма да получат допълнителните средства за 2017 г., които им бяха отпуснати по-рано.

В знак на протест депутатите от "БСП лява България" напуснаха залата.
Румен Гечев коментира обрата като атентат срещу науката и демокрацията.

"Вие сте намерили процедура, по която да не дадете парите за БАН", обърна се Николай Александров от "Атака" към мнозинството, цитиран от БТА.

"Днес гласувахме да дадем пари на БАН, които те няма да получат", коментира Емил Димитров (Патриотичен фронт).

В крайна сметка през следващата година БАН ще получи около 78 млн. лева, а СУ - 51 600 000 лева.

По-рано при обсъжданията Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, че много институти от БАН участват в проекти и си изкарват не само заплатите.

Отдавна говорим, че в БАН трябва да се направят вътрешни, структурни промени, ако трябва да се слеят и институти, за да стане работата им по-ефективна, но не се получава, коментира Стоянова. Има институти в БАН, които произвеждат научен продукт, а други - не, смята депутатът.

Стоянова се изказа и против на Софийски университет да се дават повече средства, като запита защо пък да не се дадат пари на пловдивския или великотърновския.