Това надхвърля с 1.8 процентни пункта или с 1.2 млрд. лева изискванията на Пакта за стабилност на ЕС и Маастрихтските критерии. Гласуването стана в деня, в който лидерите на ЕС одобриха санкции за нарушаване на бюджетната дисциплина в съюза.

Бюджетът бе приет след около 4 часа дискусии с 120 гласа „за”, 51 - „против” и без „въздържали се”, предаде „Фокус”. Против гласуваха от левицата, ДПС и някои независими.

Синята коалиция подкрепи проекта, но не спести критики.
"Нито едно министерство не намалява разходите с 20%, както се твърдеше, а големите министерства въобще не си намаляват разходите", отбеляза лидерът на СДС Мартин Димитров, цитиран от БТА.
Според него трябва да се види дали в МВР няма излишна администрация. По думите му това се отнася и за министерствата на отбраната и труда и социалната политика.
"Германия прави мащабни съкращения на бюджета, а ние увеличаваме разходите", отбеляза още Димитров и постави въпроса защо се дават 116 млн. лв. за премии на тютюнопроизводители - или между 1200 и 1600 лева на човек. "На другите отрасли ще бъдат ли дадени толкова пари, това обещание на ДПС ли е, което ГЕРБ изпълнява", попита той.

Бившият премиер Сергей Станишев пък обясни защо левицата не подкрепя проекта за актуализация на бюджета.
"След като изядете фискалния резерв, с какво ще финансирате бюджетния дефицит следващата година", реторично попита той и изброи опциите: с по-високи данъци, намаляване на заплатите и пенсиите, задлъжняване на България към външните пазари, ново споразумение с МВФ и произтичащите последствия.

В обосновка на отрицателния си вот Меглена Плугчиева ("Коалиция за България") разказа притча за потъваща лодка, в която правят нова дупка, за да изхвърлят водата, нахлуваща през старата пробойна. Тя направи аналогия с бюджета и изрази притеснение, че с актуализацията се отваря нова дупка във финансите на държавата.

Преди гласуването вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков отбеляза, че до днес 16 други държави от ЕС вече са ревизирали бюджетите си, принудени от кризата. В това отношение не сме сами, посочи той и добави, че още през декември при приемането на бюджета са предвидили ревизия около 15 юни. Двете най-важни неща в проекта за актуализация, според него са, че  не се понижават пенсии и заплати и не се вдигат данъци.

Министърът допълни, че ще се наложи актуализация само в бюджета на здравната каса (заради разблокирането на резерва й), не и в този на НОИ. Между първо и второ четене ще има поне две корекции - за общините и за тютюнопроизводителите, стана ясно след гласуването.