ПГ на "Коалиция за България" напусна пленарната зала заради текст в закона за държавния бюджет за 2010 година. Това стана след като депутатите приеха, че Министерският съвет може да намали нелихвените разходи при влошаване на икономическите и финансовите показатели. Социалистите заявиха, че така се обезсмисля съществуването на парламента и, че ще сезират конституционния съд, съобщи bTV. По-късно депутатите от левицата се върнаха в залата.

Павел Шопов от "Атака" заяви, че за първи път опозицията дезертира от парламентарната зала по време на обсъждането на държавен бюджет. Дебат нямаше на първо четене по вина на опозицията, сега отново няма - пак по тяхна вина, коментира той.

ПГ на РЗС също напусна пленарната зала, след като депутатите отхвърлиха предложението на Яне Янев за намаляване на средствата за администрацията на президента с 1 милион лева.

Приходите в държавния бюджет за 2010 година ще бъдат 17 млрд. и 142 млн. лева. Това е със 70 млн. лева повече заради вдигането на акциза върху хазарта. Допълнителните средства ще бъдат дадени за здравеопазване. Разходите са над 8 млрд. лева.

През 2010 се запазва плоският данък и няма да има необлагаем минимум. ДДС остава 20%, а корпоративният данък – 10%. С ДДС ще се облагат и адвокатските услуги.  Осигурителната вноска се намалява с 2 процентни пункта, което ще облекчи и работника, и работодателя. Акцизът върху цигарите и върху хазарта се вдига, на твърдия алкохол се запазва. Заплатите в бюджетната сфера няма да се увеличават, а пенсиите на хората над 75 години ще бъдат повишени с до 50%.

През следващата година се запазват еднократните помощи при раждане за майките студентки и за майките на близнаци. Дебатите в залата се съсредоточиха около това дали да се предвидят повече пари от данъчни приходи. От БСП и ДПС настояваха за увеличаване на приходната част. От ДПС поискаха 500 млн. за тютюнопроизводителите, като изчислиха, че всеки, който гледа тютюн ще работи само за осигуровките си.