Според Алиосман Имамов и Лютви Местан от ДПС приходната част в Бюджет 2010 г. е силно подценена, а бюджетът е консервативен. Затова те предлагат увеличение на тази част с 500 млн. лв. По думите на Имамов мнозинството създава илюзия, че балансираният бюджет е едно от основните условия за влизане на България в еврозоната. Размерът на публичните разходи не е сред маастрихтските критерии за влизане в еврозоната, посочи Алиосман Имамов. Според прогнозите на ДПС излишъкът догодина ще надхвърли 1 млрд. лева.

Бившият министър на финансите, сега депутат от Коалиция за България, Пламен Орешарски поиска повишаване на приходната част със 762 млн. лв.
Георги Божинов предложи увеличение със 100 млн. лв. на "други неданъчни приходи", като 50 млн. лв. да бъдат използвани целево с решение на Министерския съвет за управление на отпадъците, а другата половина - за инфраструктура. Тези средства могат да дойдат от търговията с квотите за парникови газове, смята той.

Георги Пирински смята, че предстоящите структурни реформи са свързани със сериозни целеви разходи и има място да се аргументира по-сериозен дефицит, посочи той.

Синята коалиция няма да подкрепи предложенията за увеличаване на приходите, защото аргументите не са достатъчно добри, каза от трибуната съпредседателят на парламентарната й група Иван Костов.  Да се твърди, че може да се заложат с 500 млн. лв. или със 700 млн. лв. повече приходи, е несериозно, смята Костов. Ако все пак се случи, според него, това ще бъде добра възможност за намаляване на бюджетния дефицит. 

Другият съпредседател на СК - Мартин Димитров, припомни, че в края на 2008 г. правителството на тройната коалиция е изхарчило 4 млрд. лв. от излишъка без никакъв резултат. По думите му, точно сега е времето да започнат реформите. Той посъветва Симеон Дянков, ако в дадена сфера няма реформи, да намалява непрекъснато парите за нея.