БСП внесе вота на недоверие в деловодството на парламента. Вотът е на тема "Здравеопазване".

Мотивите и проекторешението за недоверие към Министерски съвет внесоха лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от ПГ на партията. 

Те са разделени на три части: сегашното състояние и проблеми в здравеопазването; предложенията на правителството за реформи в сектора и алтернативата на БСП във "Визия за България".

ПГ на "БСП за България" разполага със 79 народни представители, чиито подписи са достатъчни за внасянето на мотивите и проекторешението за вот на недоверие.

Решението за вот на недоверие бе взето на 29 септември 2018 г. на заседание на Националния съвет на БСП. Това е третият вот на недоверие към кабинета. 

Нито сегашното състояние в здравеопазването, нито ГЕРБ и "Обединени патриоти" са безалтернативни, алтернатива винаги има. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след внасяне на вота на недоверие към кабинета. "Ние си даваме сметка, че със 79 гласа от 240 няма как при гласуването да падне кабинета, важно от този вот е да се установи, че състоянието е катастрофално, че те не искат и не могат да се справи с него и трето да се види, че има алтернатива", заяви Нинова.

По думите ѝ нито сегашното състояние в здравеопазването, нито ГЕРБ и "Обединени патриоти" са безалтернативни. Винаги има алтернатива. "Представили сме становища на пациентски организации, лекари, общински болници и т.н.", заяви Нинова.