ПГ на "БСП за България" внесе проекторешение в Народното събрание за отмяна на санкциите срещу Русия. Това съобщи народният представител ПГ на "БСП за България" Антон Кутев по време на брифинг в Народното събрание.

С повече от 50 подписа внесохме проекторешение за отмяна на санкциите срещу Русия, каза Кутев и отбеляза, че мотивите за това са предимно икономически.

Очевидно е, че както за България, така и за цяла Европа санкциите дават изключително лош икономически резултат, а в същото време те доказаха своята неефективност, посочи той.

Решението, което предлагаме на Народното събрание, е да се обяви срещу санкциите срещу Русия, и задължаваме председателя на НС да обяви решението пред Европейския парламент и пред парламентите на другите държави членки, обясни Кутев. Той заяви, че до момента парламентите на Франция и Кипър са приели подобни решения, а в Словакия и в Белгия в момента се обсъждат. По думите му, България няма да е първата, нито единствената страна, която обсъжда подобно решение, а с това би била част от европейската политика.

Статистиката показва, че за последните четири години стокообменът между Русия и САЩ се е увеличил четири пъти, а стокообменът между България и Русия - напротив, е намалял, коментира Антон Кутев. Той посочи, че България има няколко сектора на икономиката, които губят от тези санкции, - туризъм, лека и хранителна промишленост. Според него най-важният довод за предприемане на стъпки за отмяна на санкциите е икономическият интерес.

Колегата му Валери Жаблянов посочи, че БСП следва линията на общата политика на ЕС на затопляне на отношенията между ЕС и Русия.