БСП ще внесе вота на недоверие самостоятелно и няма да провежда консултации с другите парламентарни групи.

Вотът заради здравната реформа на министър Кирил Ананиев ще бъде внесен в първите дни на следващата седмица, съобщи зам.-шефът на ПГ на БСП за България" Крум Зарков. В момента здравните експерти на БСП пишели мотивите, уточни той.

Според него здравният министър не предлага радикална реформа на здравното осигуряване, а наливане на още пари в нереформирана система.

Успешен ще е вот, в който стане ясно, че ГЕРБ са неспособни да предложат качествено нов модел на здравеопазване, а вместо това предлагат да се наливат пари в една система, която всички констатират, че е пробита. Успешен ще е и вот, в който прозвучи, че има и алтернатива, път напред, математическите изчисления не ни интересуват, коментира Зарков.

Зарков уточни, че ще внесат ясни аргументи, както и алтернативата на столетницата за друг вид система на здравеопазване, всеки, който се "познае" в тях, е добре дошъл да ги подкрепи.

БСП ще разгледа с внимание единствената кандидатура от квотата на НС за съдия в Конституционния съд, увери също Крум Зарков. Номинацията трябва да бъде гласувана в пленарната зала тази седмица.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че  ДПС все още не са търсени за консултации за вот на недоверие.

Ние сме опозиция в 44-то Народното събрание и това предпоставя определено поведение, но има две неща, които мисля, че е нужно да се кажат - не сме видели все още мотивите на вота на недоверие, трябва да ги видим и тогава да ги коментираме, второ, все още не сме търсени за консултации за вот на недоверие, посочи той в отговор на въпрос за подготвяния от БСП вот.

"Воля" най-вероятно няма да подкрепи вота на недоверие, а по-скоро ще подкрепи идеи за подобряване на здравеопазването

Ние по-скоро ще подкрепим ако има някакви идеи, които да подобрят здравеопазването, но най-вероятно няма да подкрепим чисто формално самия вот на недоверие, защото такава подкрепа евентуално би пратила страната в хаос, което по никакъв начин не би допринесло за решаване на проблемите в здравеопазването.

Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на "Воля" Веселин Марешки по повод подготвяния от БСП вот на недоверие за здравеопазването.

Той отбеляза, че това все още не е обсъждано от парламентарната група на "Воля".

На въпрос Марешки информира, че парламентарната група на "Воля" ще подкрепи кандидатурата на Красимир Влахов за конституционен съдия. По-рано днес представители на "Воля" се срещнаха с Влахов в парламента. Лидерът на "Воля" посочи, че професионалният път и качества на Влахов са респектиращи и той е минал от най-ниските до най-високите нива в системата.