БСП внася промени в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, с които предлага да се наложи контрол върху актовете на прокуратурата. Това съобщи председателят на ПГ на "БСП за България" и на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Тя посочи, че сега, ако някой подаде сигнал до прокуратурата и тя откаже да образува досъдебно производство, този процес приключва. По думите й това създава чувство за несправедливост и предпоставки за произвол.

"Внасяме предложение този контрол да се осъществява от независимия български съд, т.е. всеки, който е подал сигнал и не е получил, според него, адекватен отговор, може да обжалва действията на прокуратурата пред съда. Съдът може да потвърди решението на прокуратурата или да го отмени и да го върне обратно със задължителни указания за прилагане на закона", обясни Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че това отдавна е препоръчано от европейските институции. Днес ние предприемаме конкретни действия, за да се наложи контрол върху действията на прокуратурата, добави тя.

Според Нинова това, което предлагат, е и способ да бъде разследван главният прокурор, защото когато някой жалбоподател подаде жалба в съда срещу акт на главния прокурор, това вече е стъпка за разследване на неговите действия, на това, че е отказал да образува производство. "Може би не е в пълнота контрол за разследване върху главния прокурор, но е стъпка в тази посока", коментира председателят на БСП.

ГЕРБ е с резерви към предложението на БСП за съдебен контрол върху прокурорските актове. Това коментира пред журналисти в Народното събрание зам.-председателят на групата Красимир Ципов.

Ципов обърна внимание на колегите си от БСП, че към настоящия момент има инстанционен контрол в прокуратурата. Въведе ли се и съдебен, нека да отговорят дали ще има възможност съдът да се занимава с нещо друго, освен с това да контролира всеки един акт за образуване или отказ за образуване на наказателно производство, посочи депутатът от ГЕРБ. В крайна сметка да видим какви са конкретните предложения на левицата, за да могат да се направят по-детайлни коментари, поиска той.

Дали да има съдебен контрол върху актовете на прокуратурата - и в момента има такъв върху някои от тях, обвинителните актове се разглеждат на съдебно заседание и се произнасят присъди от страна на съда, обясни Ципов.