"ПГ на "БСП за България" внася предложение, на второ четене от НПК да отпадне текстът, позволяващ тайно задържане". Това обявиха народни представители от левицата.

Те заявиха, че настояват да не се допуска възможността, обвиняемите да бъдат задържани до 48 часа без да им бъде признато правото да уведомят когото и да било.

"Подкрепихме мерките в Наказателния кодекс, които улесняват отнемането на имущество, придобито чрез престъпление, на първо четене. Но няма да допуснем към тях да се "прикачат" текстове, които нарушават човешките права", коментираха народните представители.

Припомняме, че почти без дебати, парламентът одобри предложените от правителството промени в Наказателния кодекс /НК/, според които арестът може да остане в тайна до 48 часа. Ако задържаното лице пък е дете, властите имат законово право да не уведомяват родителите до 24 часа. За задържането ще бъде съобщавано на Държавната агенция за закрила на детето.

"Когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство може да бъде сериозно възпрепятствано, уведомяването по ал. 7 по отношение на конкретно лице може да се отложи за срок до 48 часа.", пише в приетите промени в НК.

Тази поправка на практика означава, че един задържан може да бъде задържан за срок от 2 дни, без да се налага за ареста му да бъдат уведомени негови близки или адвокат. Решението по горната алинея се взема от прокурора на досъдебното производство, който се произнася с мотивирано постановление. Постановлението подлежи на обжалване от обвиняемия или от неговия защитник пред съответния първоинстанционен съд.