БСП внася в парламента вот на недоверие към правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти. Темата е корупция, а целта - сваляне на кабинета на Бойко Борисов.

Това е пети опит на опозицията да отстрани от управлението коалиционния кабинет и втори в рамките на тази година. Темата вече беше веднъж беше пак за несправяне с борбата срещу корупцията.

През януари БСП поиска оставката на правителството заради провал на политиката в областта на околната среда и водите. Тогава левицата не успя да получи необходимата подкрепа и правителството оцеля, както и при предишните опити.

Очаква се в ранния следобяд парламентарната група да внесе искането в деловодството на парламента.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече заяви, че ГЕРБ са счупили управлението на страната и призова симпатизантите на партията днес да подкрепят внасянето на вота и да се съберат на мирен протест пред парламента. 

Още преди два дни обаче част от протестиращите, които не са от електората на социалистите, се заканиха в седмия пореден ден от протестите да не допускат депутатите вътре.

"Първо, десетките хиляди протестиращи българи на различна възраст, с различни партийни убеждения и професии, не са платени провокатори. Те са почтени хора, които искат справедливост. Второ, Борисов управлява 10 г. със страх и репресии. Вчера направи същото. Внуши, че ще бъде запален Партийният дом. Че БСП ще счупи държавата и жестоко бяха бити беззащитни хора. Няма да търпим това повече", заяви в неделя Нинова, след като лично Борисов заяви, че очаква в следващите дни бившият Партиен дом да бъде отново запален.

Точно това се случи снощи, след като провокатори атакуваха сградата с бомби, замеряха с пакети червена боя, потрошиха вратите и раниха полицаи.

Премиерът обаче вече заяви, че този път няма да подаде оставка, като подчерта, че единственото, което го задържа на власт е отговорността към държавата в момент на пандемия и икономическа криза.