Внасяме над 30 000 подписа на пенсионерите за преизчисляване на пенсиите, ще направим такова предложение и в бюджета за 2019 г. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.

Правителството предложи в бюджета за 2018 г. пенсиите да бъдат повишени с швейцарското правило с 5.7% от 1 юли.

"Към нас се обърна сдружение Съюз на пенсионерите, които са обявили национална подписка и днес внасят в Народното събрание над 30 000 подписа от цялата страна с искане за преизчисляване на пенсиите с нов средно осигурителен доход за 2017 г. Подписката продължава. Тя е подкрепена и от млади хора", съобщи Нинова.

Подписката бе представена от пенсионерка от Хасково, която обясни, че тя била публикувана в 2 пенсионерски вестника, след което получила силна подкрепа от цялата страна.

"Ние ще я внесем в деловодството. Отдавна настояваме всички пенсии да бъдат преизчислени с друг средноосигурителен доход. Внесли сме предложение в бюджета между първо и второ четене. Това ще струва на бюджета 800 млн. лв. и сме посочили откъде да дойдат тези пари. Подкрепяме исканията и не само - провеждаме тази политика години наред, защото смятам, че възрастните хора са едни от най-ощетените в страната", допълни лидерът на БСП.

Според лидерa на БСП увеличението от 5.7%, което се предлага в бюджет 2018, ще бъде изядено от инфлацията.

Корнелия Нинова уточни, че другата седмица БСП ще настоява за преизчисляване и изрази радостта си, че има зад гърба си такава подкрепа.

От БСП смятат да направят подписката до 300 хил. души и тя да отиде на референдум.