БСП обяви, че ще защити правата си по съдебен ред по казуса с централата на "Позитано" 20 и поиска оставката на областния управител на София.

Вчера стана ясно, че БСП е получила изпълнителен лист заради неплатен наем в размер на 280 000 лева, което доведе до медийни публикации, че областната управа гони партията от централата й на "Позитано" 20. От Областната управа на София и президентството опровергаха тези твърденията.

Левицата на свой ред днес излезе с позиция и изнесе следните факти по казуса:

1. През 2019 г. НС прие поправки в Закона за политическите партии, съгласно които парламентарно представените партии и тези преминали бариера от 1% на избори се освобождават от заплащане на наем за помещенията, които ползват. (не коментираме дали този закон е добър или лош, той трябва да се спазва). След обнародването му, БСП продължава да плаща само режийните разходи на сградата, както повелява законът.

2. В разрез с него и най-вече без да сме уведомени, за да можем да защитим правата си, Областният управител на София начислява със задна дата недължими суми за наем и с молба от 21.05.21 г. завежда дело №5646 в СРС.

3. Отново без да сме уведомени и зад гърба ни областният управител се снабдява с изпълнителен лист за сумата от над 200 000 лева.

4. За тези действия на областния управител сме информирани от заместник областния управител г-н Софрониев, които веднага след това беше уволнен без мотиви.

5. Веднага след като разбрахме, с писмо изх. №БСП-901 от 16.09.2021 г. сме информирали областния управител за нашата позиция, приложили сме необходимите документи, доказващи, че не дължим тези суми. До днес нямаме отговор.

При тези факти, за нас остава единствената възможност да си защитим правата по съдебен ред", заявяват от партията.

Що се отнася до политическата оценка за случилото се, от партията посочват, че "подобни кадрови назначения като това на областния управител на София, който не уважава законите на страната, хвърлят сянка върху заявеното от служебния кабинет намерение за прозрачност и законност в решенията и действията му.

"Те злепоставят правителството и президентската институция. Бързото и решително отстраняване на такива хора от заеманите постове би довело до утвърждаване авторитета на институциите", заявяват още от БСП.

След като вчера от областната управа на София коментираха, че не гонят левицата от партийната й централа, днес областният управител Митко Михайлов дава нарочен брифинг и обяви:

Нищо не грози дейността на БСП и централата на "Позитано" 20

 

Тиражираната в медиите интрига, че служебното правителство гони БСП от "Позитано" 20 е бездарен сценарий, част от предизборната кампания на ГЕРБ, каза Митко Михайлов.

Проблемът е създаден и завещан от предходното ръководство на областната администрация, назначено от ГЕРБ.

Михайлов призовава политическите лидери да не стават подгласници в този сценарий. Нищо не грози дейността на БСП и централата на "Позитано" 20.

За да изясним ситуацията и да намерим решение на казуса, поканих и очаквам среща с ръководството на БСП още днес. В подобна ситуация са и други политически партии. Няма да отговарям на въпроси, защото предстоят и други срещи, каза още Михайлов. Той потвърди, обаче, че БСП дължи 200 хил.лв.