БСП доведоха хора от страната в парламента, за да разкажат как се живее без вода. На брифинг в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че политическият спор е едно, но съвсем друго е да се чуе личната история и как се живее две седмици без вода - един ден с вода.

Димитър Тонев, който живее в севлиевското село Ловни дол, разказа, че има дете на две години и му се налага да носи прането си в града при приятели. "Болно ми е за детето, което всяка година ще бъде подложено на подобни неудобства", каза той. Според него, отпуснатите за ремонт на водопреносната мрежа средства са били разходвани нецелесъобразно за ремонт на довеждащ водопровод към пречиствателната станция, вместо за отвеждащия до домовете водопровод, където загубите по трасето достигали 90 процента.

Николина Цолова, която е част от структурата на БСП в Ботевград и общински съветник каза, че Ботевград от 20 януари е спряна водата за промишлени абонати и собственици на автомивки. По думите й подобно на Перник и Ботевград е изправен пред режим на водата. Тя настоя за отпускането на средства по проекта за подмяна на централния водопреносен пръстен.

БСП посочи Аврамова като отговорна за кризата в Перник, a тя ги обвини в подвеждане на хората

От БСП посочиха регионалният министър Петя Аврамова като отговорна за кризата в Перник, тя ги обвини в подвеждане на хората с политически мотив.

Не чух нито едно работещо решение нито в краткосрочен план за решаване на кризата в Перник, нито работещо, визионерско предложение за развитие на целия ВиК отрасъл, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова относно дебатите в парламента по внесения вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". Некоректно е да се играе със страховете на хората в труден за тях момент, коментира тя.

Вярно е, че има проблеми и че 137 хиляди души са в момент на криза с водоползването, призна тя. Предупредили сме всички ВиК оператори на дружества да следят внимателно количествата вода в локалните водоизточници и там, където е необходимо, да реагират навреме - както беше в Плевен и Ловеч, там кризата отмина с минимални неудобства за хората, посочи Аврамова. Тя отбеляза, че са предприети действия за изграждане на довеждащия водопровод за Перник и за намиране на дългосрочно решение, което не е политическо, а експертно.

Твърдите, че въпреки осигуреното над 3 млрд. лева европейско финансиране, загубите по ВиК мрежата се увеличават, обърна се тя към БСП. Средствата, които са необходими на ВиК сектора, според анализите на Световната банка са близо 12 млрд. лева, отбеляза Аврамова. Тя посочи, че към 30.09.2019 г. държавните ВиК дружества са снижили водозагубите си на 58,93 процента. По думите й обаче те включват както технически загуби от течове в мрежата, така и търговски - кражби на вода, нерегламентирани отклонения, манипулиране на водомери.

Регионалният министър посочи, че решаването на тези проблеми ще се търси със закона за ВиК, който трябва да бъде представен за обществено обсъждане в края на април. Създаването на "Българския ВиК холдинг" не предвижда бъдещо концесиониране на сектора, коментира още тя.

След изказването на Аврамова, Георги Свиленски /"БСП за България"/ коментира, че единственото хубаво нещо от нейното показване на трибуната е, че хората са видели отговорния човек за кризата в Перник.

Усилията - моите и на моите колеги, в продължение на месец и половина са денонощно да търсим решение на кризата в Перник и ние го намерихме, заяви в отговор министър Аврамова.

"От тази трибуна не чух вашите предложения, чух вашата присъда", отговори му тя и попита в кой нормативен документ е прочел, че регионалният министър следи обема във водните басейни и дава разрешения за водочерпенето. "Приемам го и като подвеждане на хората в Перник с чисто политически мотив. Вие просто целите от този МС да си отиде още един министър, затова сте решили, че трябва да си изберете виновен", коментира тя.

Разликата между отговорен и виновен е много голяма, аз казах отговорен, посочи Георги Свиленски. "Не искаме вашата оставка, г-жо Аврамова, искаме оставката на целия кабинет", заяви той.