ПГ на "БСП за България" поиска изслушване на вътрешния министър Валентин Радев заради престрелката в Ботевград, при която беше застрелян избягалият затворник Владимир Пелов.

Депутатът от левицата Иван Иванов заяви от парламентарната трибуна.

"Със съжаление искам да заявя пред народните представител, че беззаконието в държавата взе връх. За съжаление, вчера станахме свидетели на поредната саморазправа, резултат от бездействието на МВР. Грандиозен екшън, на който бяхме свидетели на бягството на двама затворници със стрелба, разстрел на центъра на Ботевград. Очевидно там е липсвала чистачка. Това нещо не може да продължава, разстрел след разстрел и накрая полицията мълчи безучастно".

Председателят на НС Цвета Караянчева (ГЕРБ) заяви, че ще опита да се свърже с министър Радев. Отговор обаче не последва и той не се появи в парламента.

Според първоначалната информация на полицията обаче Пелов е бил убит при престрелка в центъра на родния му град около 23.00 часа снощи. При нея той е успял да рани тежко убиеца си Марио Панчев-Дебелия, който е откаран в "Пирогов" с опасност за живота.

Няма никакъв респект от държавата - всичко, което се прави в борбата с престъпността, не дава почти никакъв резултат, коментира междувременно и Георги Първанов, президент в периода 2002-2012 г., пред bTV тази сутрин.

"Такива случаи през прехода има много, но това показва, че няма никакъв респект от държавата. Всякакви престъпници се разхождат, както си искат и си раздават правосъдие помежду си", добави той.

По думите му това идва да покаже, че всичко онова, което се прави или се говори, че се прави в борбата с престъпността, не дава почти никакъв резултат.