След броени дни православните християни по цял свят ще се поздравим с "Христос Воскресе", ще се замислим за същността на човешкото съществуване и за онова, което ни прави човеци, посочи Антонов.

Като законотворци и управленци ние сме избрани да се грижим за хората, а често забравяме същественото - обикновеният живот и ходът, който той следва, посочи той.

Антонов отбеляза, че сега са дните от Страстната седмица, които напомнят за последната от житейския път на Христос на земята.

"Редно е отново да разчетем посланието, отговаряйки си на въпросите - защо той изгони търговците от храма, които вместо в дом за молитва го бяха превърнали в тържище, и намираме ли аналогия с храма, в който се намираме ние; защо Юда предаде учителя си за 30 сребърника и по време на Тайната вечеря извърши предателство, като чрез целувка го посочи на войниците; защо Христос понесе мъченията и болката, които получи от нас хората като отплата за мисията си да помага и да прави този свят по-добър", посочи той.

Според Васил Антонов често с последствията от решенията си депутатите предизвикват страдание на хората.
"Категорично не сме си взели поуки. Предателствата и продажбата са част от битието ни", коментира той.

"Днес възкресението - житейското и библейското, не е само след смъртта, то е надежда, че след всяко зло идва добро, че след всяко страдание има радост, че всеки разкаял се получава прошка и втори шанс. На това ни учат православните ценности, нека в нашите делници по-често да се обръщаме към тях и да ги следваме", отбеляза Васил Антонов.

Той посочи, че през тази година Интерпарламентарната асамблея по православие навършва 25 години. Чест е за България, че първото събитие, посветено на годишнината, се проведе преди седмица у нас, в Плевен - пленер-живопис под надслов "Православните ценности", отбеляза депутатът от БСП.

Той обаче изрази съжаление, че за първи път български народни представители не участват в честване на асамблеята, което се провежда в столицата на Ливан Бейрут в дните между католическия и православния Великден.

"Изконен е стремежът за възраждане и създаване на по-добри възможности за всички хора. Нужно е ние, които водим народа, да възкресим човешкото в душите си. Тогава трудът ни ще е по-полезен за обществото и за мира между човеците", заключи Васил Антонов и отправи поздрав към всички за предстоящите светли празници.