Заедно с неизпълнения мандат за съставяне на правителство управляващата коалиция завещава на служебния кабинет и хаоса в енергетиката. С тези думи президентът Румен Радев изпрати кабинета "Петков" при получаването на неизпълнения трети мандат от преносителите му от ПГ на "БСП за България". Той допълни, че кризата в енергетиката, която може да прерасне в колапс на икономиката и социалните сфери е най-тежкото наследство на това правителство.  

От БСП на "Дондуков" 2 бяха председателят на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова, председателят на парламентарната група на левицата Георги Свиленски, Атанас Зафиров и Ирена Анастасова.

Оценката на държавния глава подразни видимо Корнелия Нинова. Въпреки че по протокол главното действащо лице от БСП трябва да бъде председателят на ПГ Георги Свиленски, партийният лидер Нинова взе думата, каза, че социалистите са направили всичко възможно да ускорят решаването на въпроса с овакантеното председателско място в КЕВР и попита: "Бихме искали да знаем имате ли намерение да удължите работа на НС, за да се реши този проблем".

Отговорът на Радев беше лаконичен: "Призовавам парламента да намери решение на този изключително важен казус до края на тази седмица". Така от думите му стана ясно, че той не възнамерява да дава допълнително време на Народното събрание и ще го разпусне в най-скоро време. 

В заключение Румен Радев пожела на онези политици, които "милеят за бъдещето на България" успех на предстоящите парламентарни избори.

 

Представителите на БСП не приеха призива на президента да седнат, останаха през цялото време прави, а след разменените реплики напуснаха по най-бързия начин, без да останат за допълнителни разговори.