Ръководството на БСП ще изтегли кредит над 500 хиляди лева, с които да финансира вътрешнопартийния избор за нов лидер, съобщи БНР.

Продължава отчетно-изборната кампания в левицата за избор на ръководни органи. Проведени са 31 конференции и общи събрания, има 21 номинирани кандидати за председател на БСП. Тази година за първи път в историята на партията председател ще бъде избран с пряк вот от всички членове, а не от конгреса.

Депутатът от БСП и член на Изпълнителното бюро Филип Попов не вижда проблеми и аргументира кредита с оперативната работа на Столетницата.

"Това всяка година се е правило, не само сега. Назад във времето и предишни ръководители на БСП - и при Миков, и при Станишев е имало преходен период", каза социалистът.

Част от сумата ще бъде върната още в края на април, когато се очаква първият транш да е от тазгодишната партийна субсидия.

За Атанас Мерджанов - член на Националния съвет, обаче вземането на кредити е рисково начинание. По думите му ръководството на БСП не е уведомило, че партийната каса се нуждае от средства:

"Подобен въпрос не е обсъждан на Национален съвет. Тук става въпрос за хроничен финансов недостиг".

Мерджанов критикува, че през последните години БСП харчи излишни средства, а сегашното финансово състояние ще се отрази и на вътрешнопартийния вот през април:

"Очевидно е, че сегашното ръководство и по-специално сегашният председател на Националния съвет ще бъде в привилегирована позиция и това ще бъде за сметка на останалите участници в надпреварата".

На 29 февруари в страната се проведоха десетки конференции за отчет на изминалия четиригодишен период, съобщиха от БСП. В периода на отчети социалистите по места изслушват народни представители, европейски депутати, общински съветници, общински ръководства и приемат оценка за работата им, както и за провежданите политики от БСП. Обсъждат се предложения и се приемат решения за действията на БСП в следващия четиригодишен период.