"Разпространението на африканската чума по свинете е заради немарливост и некомпетентност от страна на управляващите. Отказваме да приемем, че е било нарочно. Искаме да се поеме политическа отговорност от властта, че две години не свършиха своята работа. Съществува опасност от унищожаване на един цял отрасъл от животновъдството - свиневъдството". Това заяви секретарят на ПГ на "БСП за България" Пенчо Милков пред журналисти в парламента. Той подчерта, че в областта, от която е той, Русе, свинефермите произвеждат 1/3 от свинското месо в България.

Милков обясни, че ситуацията с разпространението на африканската чума по свинете е тежка - в три области обявиха извънредно положение - Русе, Разград и Плевен. От БАБХ дават данни за 3 засегнати свинекомплекса, огнищата при домашните стопанства са стотици и продължават да се разрастват с часове. Той подчерта, че заболяването не е изненада - повече от две години ПГ на левицата алармира за опасността, много преди заболяването да влезе в страната, с въпроси по време на парламентарния контрол, питания обсъждания в земеделската комисия. "Заболяването години наред се развива в Румъния и го наблюдавахме как се доближава към България. Говорихме с експерти и предлагахме мерки, но никой не ни чу", каза още той.

Социалистът обясни, че вместо да се вземат мерки са премахнати участъковите ветеринарни лекари, не е извършен поисканият масов санитарен обстрел, какъвто е искала левицата. "Вместо това министърът излезе с обратна заповед. Централният епизоотичен съвет към МС се председателства не от кой да е, а от зам.-министър председателя Томислав Дончев и не е заседавал вече почти година", подчерта той. Милков обясни, че екарисажите са затворени, което поставя въпроса за начина на унищожаване на десетки хиляди животински трупове, за да се предотврати опасността от биологична зараза. Той подчерта, че експертите са били ясни, че трябва да се проведе масов обстрел на свинете майки, 1000 отстреляни свине майки биха довели до 6 хиляди унищожени животни, което би предотвратило разпространяването на заболяването с такава скорост.

"Преди две години експертите предупредиха че е въпрос само кога, а не дали заболяването ще влезе у нас. Даваха за пример полезните модели на Румъния, където автомобилите са минавали на обеззаразяване на всяко влизане и излизане от всяко село" коментира той и допълни, че това не е било правено адекватно на граничите пунктове с Румъния. По думите му липсва контрол на вноса на свинско месо и хранителни продукти както и на фуражи на границата с Румъния. "Има много опасности, на първо място с погребването на животните, а в Добруджа водата е близо до повърхността и може да се стигне до екологично замърсяване. Не се решава адекватно и въпросът с обезщетяването на собствениците на умъртвяваните животни, нито на работниците в свинекомплексите, които ще загубят работата си", заключи Пенчо Милков.

ГЕРБ призова опозицията да не политизира проблема с aфриканска чума

От ГЕРБ призоваха опозицията да не политизира проблема с разпространението на aфриканската чума по свинете. Призоваваме политиците да не политизират темата, а всеки един от нас с възможностите, които има, да помага на властите, така че да бъдат минимализирани загубите на бизнеса в България, заяви на брифинг в парламента председателят на парламентарната комисия по земеделието и храните Мария Белова /ГЕРБ/. Всички ние трябва да се борим, не да търсим политически дивиденти и изяви, а да помагаме на тези хора, така че да спасим бранша от пълно унищожение, посочи тя.

Белова призова и хората, отглеждащи животни в т.нар. заден двор, да разберат проблема и опасността страната ни да бъде завладяна изцяло от този вирус и да бъдат достатъчно отговорни да предприемат необходимите действия, които МЗХГ и БАБХ препоръчват.

Днес беше обявено от Българската агенция по безопасност на храните, че във втори голям свинекомплекс в Русенско е открит вирусът на Африканска чума, каза Белова. Министерството на земеделието и храните съвместно с Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи са предприели всички необходими действия във връзка с ограничаването на разпространението на вируса. Съвместно осъществяват дейности, свързани с незабавното унищожение на заразените животни и тяхното загробване, посочи тя.

От вчера БАБХ проследява готовата продукция 35 дни назад от всички регистрирани свинеферми в страната, съобщи още председателят на земеделската комисия. Постоянно се извършват лабораторни анализи на всички свинекомплекси, така че да бъде ограничено разпространението на чумата, добави тя.