Ще търсим подкрепа от другите партии в ПЕС за позицията на България по мобилния, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция днес. Тя посъветва премиера Бойко Борисов да търси Ангела Меркел и Еманюел Макрон и разкритикува министър-председателят и правителството, че са закъснели с реакцията си по този проблем.

"Пускаме искане до нашето политическо семейство, до г-н Удо Булман, председател на групата на социалистите и демократите в ЕП, до г-н Тимерманс, който е водещият ни кандидат за председател на ЕК, с искане да разговарят с колегите от другите партии за подкрепа на позицията на България. Важно е да търсим съюзници в този момент, макар и правителството да закъсня за това. Призовавам премиера да се обърне към г-жа Меркел - да поиска, да помоли Германия да отстъпи от натиска и да се помогне на българския национален интерес. Да се обърне към г-н Макрон, с когото може би в Евксиноград решаваха този въпрос", заяви Нинова.

Според лидера на БСП, ако този въпрос не бъде решен, най-добрият вариант е този състав на ЕП да остави въпроса за следващия, тъй като този е на финала си.

Нинова коментира, че когато страната ни е имала по-големи възможности за действие по въпроса - по време на европредседателтвото, докато премиерът се е прегръщал и потупвал с европейските лидери е заел позицията, че България като председател на Съвета на ЕС не може да взема страна и трябва да се държи неутрално.

"До месец май българското правителство нямаше официална позиция в защита на българския интерес", подчерта Нинова.

Лидерът на БСП съобщи още, че представители на столетницата ще се включат в протеста на транспортните фирми в Брюксел. "Георги Свиленски ще пътува с тях, ще бъде в Брюксел, ще участваме в протеста", допълни Нинова.

"Обсъждахме решения, действия по проекта "Макрон" и готвените протести от българските транспортни фирми. За нас проекта "Макрон" на равнище Европа е антиевропейски, защото погазва основен принцип в ЕС на свободно движение но хора и стоки, разделя Европа на малки и големи, Изток и Запад, център и периферия. За България това е тежък удар върху икономиката ни", каза още Нинова.

Органите да си свършат работата във Войводиново, законите на България трябва да важат еднакво за всички, независимо от етнос, религия, и т.н., коментира Нинова случаят с пребития военнослужещ от двама роми.

"Това, че години наред си затварят очите всички политически партии пред този проблем, доведе до това наслагване, до ескалиране от време на време тук-там такова напрежение. Нашият призив е законът да се прилага с пълната му строгост", каза още Нинова. Тя призова органите да приложат всички мерки, за да има превенция. "Като се знае, че има наказани строго за такова нещо следващия път да се замислят", допълни лидерът на БСП.