Кандидатът от БСП за кмет на Галиче Веселин Тушинов ще иска касиране на вота от вчера. Това заяви лично Тушинов пред bTV.

Вчера в Галиче само с 27 гласа преднина кметското място спечели Страхил Стоянов от ГЕРБ пред опонента си от БСП Веселин Тушинов.

За победителя са пуснати 497 гласа, според предварителното преброяване. За Тушинов са преброени 470 гласа. Решителен се оказа резултата в секцията в ромската махала, където съотношението на силите е 225:90 гласа в полза на Стоянов.

За втория по резултат на вота остана утешението, че е участвал в една титанична битка. Преди седмица Тушинов беше пръв по резултат, като водеше с 19 гласа.

Според левицата в изборния ден вчера е имало множество нарушения. По думите им на подвижната избирателна секция са написани много актове за нарушения, като там в крайна сметка не гласували инвалидите, за които реално е предназначена секцията.

От БСП твърдят също, че изборни бюлетини са раздавани на хора, които не са гласоподаватели, които са гласували от името на други хора.

Причина за раздора още вчера стана и една врата в местното училище, през която, според БСП, влезнали много хора, които не били от селото, но все пак успели да гласуват.

От щаба на кандидата на ГЕРБ отричат всички твърдения.

"Ние живеем в правова държава, след като БСП смятат, че е имало нарушения, да сезират институциите. Всичко мина честно, нормално и открито", заяви победителят Страхил Стоянов.

Той заяви, че не очаква удари под кръста докато е кмет.

За повечето хора, участвали в организацията на изборите, това беше генерална репетиция за следващите местни избори.