"Затварянето на парламента е отмяна на парламентарната република. Това означава безконтролна власт на правителството, замитане на следи, безконтролно харчене на пари, тоест залог за корупция или за злоупотреби. В извънредно положение трябва да работим, защото се налагат спешни промени в закони, които касаят ежедневни проблеми". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия. Тя припомни, че и по време на войните в България парламентът не е спирал да действа.

"Идвам от среща с експерти в туристическия бранш. Те казват - спешно трябва да поправите закона, защото ваучерите, които предлага министър Ангелова, за това, че туроператорите са платили, а клиентите искат да им се върнат парите, няма как да се случи, ако не се промени Законът за туризма" , коментира Нинова. Тя добави, че от левицата са имали среща и с болници, които заради ограниченията да лекуват пациенти и да правят планови операции сега нямат плащане по клинични пътеки и средства да платят заплати : "Категорични са, че трябва да се промени начинът на плащане - това става в парламента".

Тя информира, че БСП е започнала срещи с различни браншови организации за проблемите, които възникват в различни сектори, за да чуят предложенията им : "Ще изготвим цял пакет с необходимите промени и ще го внесем като комплекс от мерки".

"Хората срещат затруднения при намирането на дезинфектанти и маски, една маска стига 10 лв на пазара. Държавният резерв се съхранява точно за това - в такъв момент да освободиш стоки, като поръчаш и дойдат нови- ще го попълниш, но загубиха 15 дни. Никой не коментира Държавния резерв като лост за въздействие на пазара. Когато има липса на дадена стока, се появява спекулата. Един от начините да се бориш с нея е да има стоки на пазара. В такива случаи се интервенира на пазара със стоки от Държавния резерв. В този момент липсите изчезват, цените се регулират чрез пазарен механизъм" каза лидерът на БСП.

Запитана за подкрепата на БСП за въвеждането на извънредно положение, Нинова отговори, че това е било задължително, обективно решение, знак на разум от една националноотговорна партия. Тя добави, че по предложение на левицата то се е въвело с ограничение за един месец. "Но оттам нататък настъпи хаос, взеха се толкова неразумни и взаимноизключващи се решения. Ние не можем да бъдем част от това. Някои от тези решения вече започнаха да дават отрицателен ефект", каза тя.

Лидерът на БСП обясни, че някои от мерките на управляващите за справяне с кризата са неефективни, като например решението да се плаща 60% от държавата и 40% от работодателя. "Днес на срещата ни с представители на малкият семеен бизнес в туризма ни казаха - ние сме затворили, нямаме 1 изкаран лев през последните седмици, как да поемем тези 40%, че да платим отделно и осигуровки?"- отбеляза председателят на БСП.

Нинова посочи, че в механизма за 500-те млн. лв., отпуснати от Българската банка за развитие няма никаква яснота и е невъзможно малкият и среден бизнес да стигне до тези пари : "Отново ще отидат там, където отиват в последните години - в големите фирми, в олигарсите". Тя подчерта, че думите на премиера, че държавата осигурява 4.5 млрд. не са верни, защото средствата са се оказали под 2млрд.

"Относно кредитите, които предлага държавата - доста хора казват, че не биха ги взели, защото са без работа, имат сметки за плащане, доста от тях имат и други кредити и не биха се натоварили и с този кредит", каза лидерът на БСП.

"По Закона за действията в извънредно положение, който управляващите приеха, ще внесем в Конституционния съд жалба срещу текст за проследяване на клетките на телефоните без съдебно решение", заяви Корнелия Нинова.

"Правителството трябва да излезе и да каже какво е финансовото състояние на държавата, има ли 1.5 млрд. излишък или сме на 3.5 млрд. дефицит. Правителството трябва да излезе и да каже какви приоритети за отпуснатите пари за справяне с кризата се поставят на първо място. Мястото на този сериозен разговор е в парламента. Парламентът дори не е информиран. Това е поредният пирон в ковчега на парламентаризма", завърши Корнелия Нинова.