До вторник ЕРП-тата трябва да върнат по сметките на НЕК 318 млн. лв. Ако това не стане, според закона може да започне процедура по отнемане на лиценза, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред журналисти в Боровец.

Аз съм длъжен да сезирам и прокуратурата. Ако са виновни, трябва да понесат своята отговорност. Трябва да се спазват законите”, добави Стойнев.

Министърът изтъкна, че енергийната система е част от националната сигурност.

Вижте снимки от семинара в Боровец >>

До 20 април правителството ще представи след диалог с работодатели, синдикати, НПО своята програма за индустриализация за следващите години, с ориентир 2020 г., с акцент върху мерките, които ще бъдат предприети за окуражаване и подкрепа на реиндустриализацията през тази година, каза на пресконференция председателят на БСП Сергей Станишев.

Във връзка с реформата в здравеопазването, той подчерта, че се подготвя цялостна реформа в сектора. Тя трябва да се изработи в диалог с лекарите, медицинските сестри, пациентите.
Реформата в системата за спешна помощ е приоритет.

По отношение на регионалното развитие, диспропорцията в последните 4 години ужасно се задълбочи. София, Пловдив, Бургас бяха фаворитите на предишното правителство.

В останалата част на страната също живеят български граждани. Един от приоритетите е ребалансирането и възстановяването на стабилността в развитието на регионите, посочи Станишев.

Друга нова политика е програмата за развитие на водния сектор. Тя предвижда два нови язовира – „Пловдивци” и „Луда Яна” и рехабилитация на яз. „Студена”.

Отделна програма е за борба с водните режими в населените места. В 30 населени места този проблем ще бъде решен, каза той.

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че координирането на позициите на правителството с парламента е условие за по-добра работа на изпълнителната власт.

Тази среща беше изключително полезна, възможност да координираме не само политиките, а дори и някои мерки, за реализирането на които имаме нужда от подкрепа на парламента.