"Опитахме и успяхме да съберем заедно над двадесет човека - хидроинженери, специалисти, проектанти, строители на язовирите и каскадите в България, изключителни професионалисти. Оказва се, че никой до този момент не ги е потърсил за препоръки, за съвети, за професионално мнение по въпроса как да се реагира в тази криза, в която изпадна Перник, и не само той. Това е потенциална национална криза, защото и други градове и общини са пред опасността да бъдат в режим; и други язовири имат проблеми. Доста сериозно обсъждахме въпросите". Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция на "Позитано 20".

Нинова обясни, че това е била и целта на срещата: "Да разберем кое е възможно, кое е рисково и какво да се прави оттук нататък, за да не се оставят близо 500 хиляди българи, които вече са в режим на водата. Чухме много интересни мнения, чухме алтернативни предложения, дори и на това, което предлагат управляващите".

Председедателят на БСП се обърна с апел: "В криза сме. Държавата е в криза, хората са на режим. Нека да не бързаме непрофесионално и неаргументирано да взимаме политически решения, за да се потушава криза и обществено напрежение".

Нинова обясни още, че и по мнението на експертите управляващите работят "на парче", действа се непрофесионално и панически. Тя каза още, че подобни решения крият опасност. "Затова апелът ми е към всички - нека да дадем думата на тези хора, експертите, истинските останали професионалисти в България, които могат да помогнат, за да се вземат правилните решения, за да преодолеем кризата и да не допускаме оттук нататък да има подобни ситуации". Тя изрази съжаление, че тези експерти не са канени и управляващите до този момент не са се допитвали до тяхното мнение. "Готови сме да работим с експертите по алтернативи и да внасяме предложенията в парламента", заключи Корнелия Нинова.