БСП предлага четири стъпки за излизане от коронакризата, написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

"COVID кризата доказа недостатъците на цели системи, на първо място здравната. Предупреждаваме за това от години. Сега е времето за смели, държавнически, визионерски и дори непопулярни решения, а не за мандатно мислене и палиативни действия. Животът и здравето на хората са преди всичко. Очевидно е, че здравната система не може да продължи да функционира както досега", посочва Нинова.

"Създаде се порочен модел, който управляващите изградиха през годините, който е централен социален проблем днес. Особено важно е мнението на лекарите и професионалистите за справяне с коронакризата. Те дават всичко от себе си и заслужават пълна подкрепа. Но не тяхна е отговорността за функционирането на здравната система като правила и рамка. Тя е на политиците. Мнозина от тях само критикуват и имат основание за това. Но коя е алтернативата? Не чувам някой да дава конкретни решения. А такива има и те могат да се реализират с четири ясни стъпки", коментира лидерът на БСП.

"Трябва да премахнем пазарно-търговския принцип и да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването. Как да стане това? Нека разделим нещата на четири групи мерки: 1. За хората като пациенти; 2. За лекарите и медицинските сестри; 3. За болниците; 4. За ДДС на лекарствата", отбелязва тя.

Според Нинова за здравноосигурените лица трябва да има гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване, а за здравнонеосигурените - държавногарантиран базов пакет от медицински услуги. Въвеждане на персонално медицинско досие, обединяващо цялата информация (клинична, медицинска и финансова) за даден пациент във всеки етап от живота му, посочва още тя.

"За лекарите и медицинския персонал: да се приеме наредба за формиране на работните заплати, гарантираща достоен базов доход. Отпускане на държавни стипендии за обучение, с ангажимент за работа след това. Финансиране от държавата на специализации в чужбина за необходимите ни специалности срещу ангажимент за работа след това", отбелязва Нинова.

За болниците тя посочва като мярка - премахване на търговският им статут и заплащане на медицински дейности с публични финанси по цени, определени от НЗОК само за болници, които не са търговски дружества. Необходимо е, за да има достъпно здравеопазване във всяка точка на страната да се изгради национална здравна система на регионален принцип. Това означава във всеки регион да се обединят в единна структура от холдингов тип спешен медицински център, областен център за извънболнична медицинска помощ, болнични лечебни заведения и областните центрове за интегрирани здравно-социални услуги, добавя Нинова.

Лидерът на БСП отбелязва също, че трябва да се намали ДДС на лекарствата на 9 процента. Те са регулирана стока и ако за другите има съмнение дали търговците ще намалят цената, то за тях това неизменно ще стане, посочва тя.

Нинова благодари на всички специалисти, лекари, директори на болници, финансисти, които са помогнали за разработване на този нов модел на здравеопазване, и се обръща към всички лидери на партии. Кризата е толкова дълбока, че извеждането на страната от нея няма да стане с популизъм и голи обещания, посочва тя. Сложете на масата вашия проект за нов здравен модел и нека хората преценяват кой ще е работещ и ще доведе до качествено и достъпно здравеопазване за целия народ, призовава Нинова.