Националният съвет на БСП взе решение да върне третия мандат за съставяне на правителство на президента на 7 септември, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова след тричасово заседание на "Позитано 20". Надделяло е мнението това да стане точно тогава, въпреки че е имало предложения и за други дати, издадоха източници отвътре.

"БСП за България" ще върне мандата неизпълнен и няма да излъчи кандидат за министър-председател, са решили още социалистите.

"За" са гласували 108 партийни членове, "против"- 6 и "въздържал се"- 8, съобщи "Фокус".

"Положихме максимални усилия за постигане на мнозинство и формиране на редовен кабинет и работещ парламент. Знаете резултата - трите партии ни отказаха. Смятаме, че е безсмислено да се полагат повече тези усилия, да се предлага проформа министър-председател, няма смисъл от всички това - ясно е - няма желание за редовен кабинет", заяви още Нинова пред журналисти.

"Доволни сме от факта, че днес поне се прие нашето предложение да започна в ускорени срокове актуализацията на бюджета и във вторник да бъде приет бюджетът на ДОО и НЗОК. След това ще продължи големият в сряда, но президентът може да задържи няколко дни разпускането на парламента, така че да бъде приета актуализацията изцяло", добави тя, след като днес се стигна до консенсус за извънредно заседание на парламента на 7 септември точно с тази цел, след като утре бъде проведено и заседание на ресорната комисия.

По думите й сред аргументите за избор на точно тази дата не е била възможността Румен Радев да насрочи избори две в едно - и президентски, и парламентарни.

Някои от партиите обаче поискаха забавяне на мандата и за да се гласуват промените в Закона за съдебната власт. Не е ясно дали ще има време за това.

Преди заседанието едно от лицата на вътрешната опозиция Кирил Добрев заяви, че "сме свидетели на неспособността на лидера Корнелия Нинова да води диалог с другите парламентарни партии". Той дори беше ироничен пред журналистите:

"Връщаме се на това от миналия пленум - кой ще плати сметката за всички упражнения, които правихме. Е, днеска е ясно, БСП ще я плати! Поемам ангажимент пред вас да я номинирам за министър-председател".